Vesti
Članovi srpske delegacije posle marša u Sidneju

Hiljade ljudi okupilo se u gradovima širom Australije i ovog 25. aprila, da u svitanje svečano obeleži Dan Anzaka i oda počast svim Australijancima koji su služili svojoj zemlji, od Prvog svetskog rata do danas.

Komemoracija u zoru je održana u svim glavnim gradovima, a zatim su usledili marševi. U Sidneju, Melburnu i Adelajdu su kao i svake godine, među saveznicima, marširali i Srbi predvođeni udruženjima ratnika i njihovih potomaka.

– Svake godine smo sve veći, bolji i jači. Izuzetno sam ponosan što ovi mladići preuzimaju na sebe da budu deo ove slave i komemoracije, marširajući sa prvim srpskim podogrankom RSL bivših ratnika i četnika – prva je impresija Jove Banjanina, predsednika Prve srpske RSL podružnice ratnika i četnika za Viktoriju.

Banjanin kaže za „Vesti“ da je ovogodišnji marš bio jedan od boljih u odnosu na ranije. Bio je izuzetno ponosan što je tako veliki broj omladine učestvovao, koji su ove godine marširali ne za svoje očeve, nego za dedove.

– Pozvao sam svog strica Tomu, koji ima 97 godina, da učestvuje u maršu i da sedne u veteransko vozilo. Međutim, on mi je rekao: „Jovo, ti ne razumeš koliko je to za mene teško“ – priča naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, još jedan razlog zašto je želeo da stric pođe s njim su medalje koje je australijska vlada dodeljivala učesnicima Drugog svetskog rata.

Te medalje je Banjanin uručio svom ocu Marku, stricu Tomi, zatim Sofiji Urukalo, koja je sa 102 godine predvodila marš u Sidneju, te njenom ispisniku Mitru Rebiću, koji na žalost nije mogao da učestvuje ove godine.

Naš sagovornik nije mogao sa sigurnošću da kaže koliko je Srba učestvovalo ove godine na maršu u Melburnu, ali misli da ih je bilo šezdesetak.

Srpske organizacije ratnika i njihovih potomaka iz Sidneja i Adelajda organizovali su sve zainteresovane, koji su ove godine učestvovali na paradi u tim gradovima.

Portreti hrabrih predaka
Portreti hrabrih predaka
Sofija Urukalo (102) je i ove godine bila na čelu srpske delegacije u Sidneju
Jovo Banjanin (sa vencem, desno) na čelu srpske kolone u Melburnu
I praunuci su se pridružili maršu u Sidneju
Tri generacije
Srpski barjaci su se vijorili na ulicama australijskih gradova

Komemoracija je počela u zoru u Australijskom ratnom memorijalu u Kanberi u 4.30 ujutro, a zatim su usledile komemoracije i drugim gradovima širom zemlje.

U Sidneju, tradicionalna služba održana je ispred Cenotafa na Martin Plejsu od 4.23 časova, a marš kroz centar grada je usledio od devet sati ujutro.

U Melburnu, najveća služba je održana u Hramu sećanja u 5.30 časova, a marš je počeo u 8.30. Prošle godine događaju je prisustvovalo 40.000 ljudi, koliko se procenjuje da ih je bilo i ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here