Pravda u Hrvatskoj je bačena u prašinu

0

Srna
U crkvi svetog Marka u Beogradu održan je parastos Srbima ubijenim u hrvatskoj akciji "Maslenica"
 

– Mi iz udruženja se nikada nećemo sa tim pomiriti. Osuđujemo sve zločine ma ko ih počinio i tražimo procesuiranje – rekao je Pjevač novinarima ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, gde je služen parastos za ubijene Srbe u hrvatskoj akciji "Maslenica".

On je napomenuo da za zločine u Maslenici, koja je bila pokazna vežba za akciju "Oluja", još niko nije odgovarao i dodao da je, najverovatnije, u Hrvatskoj pitanje odgovornosti za ratne zločine nad Srbima zaključeno, što je neverovatno, ali istinito.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta rekao je da u Hrvatskoj nema političke volje da budu kažnjeni naredbodavci i počinioci brojnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima i da je Hrvatska država u kojoj je "pravda bačena u prašinu" i u kojoj se ratni zločinci slave kao heroji.

Podsetivši da je Hrvatska prilikom pristupanja EU preuzela obavezu da će poboljšati nezavisnost pravosuđa i da će kazniti ratne zločince, Linta je naveo da od toga nije bilo ništa, što najbolje pokazuje činjenica da u poslednje dve godine u Hrvatskoj nije pokrenuta nijedna istraga, niti ijedna optužnica za ratne zločine protiv Srba.

– Zaista je licemerno da najviši hrvatski zvaničnici traže i tražiće od Srbije da kažnjava ratne zločince i rešava pitanja nestalih, a da Hrvatska sama nije ništa učinila na tom planu – istakao je Linta.

Siva zona povratka

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac je rekao da se Srbi u ravnokotarskim selima, na koja je Hrvatska izvršila agresiju u akciji "Maslenica", sada nalaze "samo u tragovima", a kada se nešto i obnovi, to se ponovo pljačka i ruši, pa se zato ovo područje s pravom zove "siva zona povratka".

Akcija "Maslenica"

Hrvatski general Janko Bobetko je, uz saglasnost tadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, izvršio akciju "Maslenica", a u njoj su učestvovali i Mirko Norac, Mladen Markač, Ante Gotovina, Ante Roso i Agim Čeku, koji je komandovao artiljerijom na Velebitu, od koje je najviše civila stradalo.

– Niko nije odgovarao za zločine – rekao je Štrbac, podsetivši da se najstrašniji zločin u akciji "Maslenica" desio na Malom Alanu, kada su ubijena 22 pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, koje su Hrvati i nakon ubistva masakrirali, a ubijali su i ranjene na najgore moguće načine.

On je naveo da je pre pet do šest godina srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uputilo predmet "Mali Alan" u Hrvatsku, ali da hrvatsko pravosuđe još uvek vodi beskonačnu istragu protiv nepoznatih lica i još niko nije imenom i prezimenom osumnjičen, a kamoli optužen.

– To nije slučaj samo sa zločinom na Malom Alanu, to je slučaj sa svim predmetima zločina koji dođu iz Srbije u Hrvatsku. Rastežu se do iznemoglosti i uglavnom na kraju bude nula – rekao je Štrebac.

Predstavnik udruženja nestalih i poginulih "Suza" Čedomir Marić je rekao da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Hrvatskoj i izrazio nadu da će "jednog dana, ipak, doći trenutak pravde i istine".

U crkvi Svetog Marka u Beogradu je služen parastos za oko 350 Srba, ubijenih u hrvatskoj akciji "Maslenica", prije 22 godine, kada je ubijeno i 35 žena i troje dece, a proterano više od 10.000 ljudi, koji se nikada nisu vratili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here