Pravdu isterali posle 18 godina!

0

Ne zidamo, ne prodajemo plac: Stojko i Olga Gardinovački
 

– U Leskovac i južnu Srbiju dolazimo po običaju dva puta godišnje, jednom tokom leta, drugi put za božićne i novogodišnje praznike. Posle kupovine placa nekoliko godina štedeli smo novac i konačno odlučili da započnemo izgradnju porodične kuće tokom leta 1995. godine. Kada smo, međutim, toga leta otišli do našeg placa, imali smo šta i da vidimo – jedan veliki deo naše imovine bio je uzurpiran. Prvi komšija je pomerio granicu, odnosno među za nekoliko metara ušavši u našu parcelu gde smo planirali izgradnju kuće i postavio ogradu celom dužinom placa pored njegovog dvorišta – ispričala nam je Olga Gardinovački.

 

Pomeren zid, ostala česma

Iako je sud naložio komšiji Zdravkoviću da uzurpirani deo placa vrati bračnom paru Gardinovački i pomeri ogradu, to nije kraj muka naših zemljaka iz Beča jer je komšija na placu ostavio česmu i cev za koje nije dozvoljavao nikome da ih pomeri!

– Opet smo pisali nadležnim pravosudnim organima, opet su novinar "Vesti" i naš advokat obilazili predsednika suda i sudiju, da bi na kraju tek uz pomoć sudskih izvršitelja pomerena i ta česma i plac oslobođen – kažu Olga i Stojko Gardinovački.

Ovaj bračni par je odmah angažovao advokata i podneo tužbu protiv komšije Dimitrija Zdravkovića, koji se nekoliko godina nije odazivao na pozive suda, kaže Stojko i dodaje:

– Događalo se da nas advokat pozove na zakazano ročište, mi zapucamo put od Beča do Leskovca i kada odemo u sud njega nema… Odlagana su ročišta godinama. Sumnjali smo i u spregu sudija i advokata s tuženim komšija i u korupciju, ali nismo mogli, ni želeli ništa da dokazujemo. Tražili smo zaštitu od predsednika suda u Leskovcu, pisali Ministarstvu pravde, ali uzalud. Obijali smo sudske šaltere, pisali predstavke i molbe, tražili zaštitu. Tek pošto smo iskoristili brojne prijateljske veze i zahvaljujući angažovanju novinara "Vesti", nešto se pomaklo s mrtve tačke, ali tek u leto 2013. godine. Od tada do ovih dana nekoliko puta smo odlazili u otadžbinu i više puta, posle silnih intervencija, tražili da se konačno ograda pomeri na staru među kako bi započeli izgradnju kuće. Tek nedavno sud je angažovao geometre koji su obavili novo snimanje i premer lokacije i placa i komšiji Zdravkoviću naloženo je da ukloni ogradu – kaže Stojko Gardinovački.

Muke i nevolje koje su doživeli o dugotrajna borba za pravdu u potpunosti ih je odvratila od izgradnje kuće, kaže Stojko:

– Odlučili smo da prodamo plac, iako smo na njegovoj vrednosti i za ovih 18 godina isterivanja pravde mnogo izgubili. Nećemo ništa da gradimo jer očigledno za jedan takav poduhvat u Srbiji nije potrebno samo imati volju i novca, već mnogo više živaca i strpljenja. Ovo poslednje smo definitivno, posle svih problema, izgubili – rekli su nam supružnici Gardinovački.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here