Tanjug

Posle izjave izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon da će ljudi, ako se liberalizuju vize za Kosovo, lakše pihvatiti kompromise koji mogu proizaći iz konačnog sporazuma Beograda i Prištine, poznavaoci političkih prilika smatraju da je to neka vrsta prebacivanja tereta na građane, ali i da je pitanje vizne liberalizacije delimično ispolitizovano.

Kako prenosi RTK2, politički analitičar Ognjen Gogić izjavu evropskog izvestioca Vilole fon Kramon tumači kao prebacivanje tereta na građane, kao da su oni ti koji odbijaju kompromis. Sličnog mišljena je i profesor Evropskog prava Avni Mazreku.

– Nisam siguran da su građani prava adresa i da su oni ti koji odbijaju kompromis, pa ih treba odobrovoljiti viznom liberalizacijom. Stvar pregovora je da vi nešto date da bi ste i nešto dobili. Liberalizacija je proces koji Kosovo dugo čeka i koji bi građanima pokazao zašto je važno postojanje dijaloga – kaže Gogić.

– Pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova u poslednje vreme je malo ispolitizovano, zbog same činjenice da i Evropska unija ima svoje unutrašnje probleme. Ne verujem da će vizna liberalizacija moći da se upotrebi kao instrument u procesu pregovora – napominje Mazreku.

Komentarišući sutrašnji susret Vučića i Kurtija u Briselu i Mazreku i Gogić smatraju da on neće doneti ništa konkretno, već će to biti samo prvi korak u nastavku pregovora posle duge pauze.

– Mislim da će pravi početak pregovora biće oktobra – novembra, a prave projekcije mogu se videti negde u proleće i leto naredne godine. Ipak mora se voditi računa o tome da se bliže lokalni izbori na Kosovu, ali se bliži i leto što će svakako uticati na agendu evropskih institucija, što opet može da utiče na tok pregovora.

– Najava Kurtija da ne želi da nastavi stari proces, već da uđe u novi, je nešto novo i videćemo da li će pri tome i ostati. Ipak treba videti kako će i Beograd reagovati. Ono što ja očekujem je da se dve strane ne slože sa načinom na koji bi se dijalog nastavio i da će se ući u novu fazu zastoja – kaže Gogić.

Pregovori Beograda i Prištine biće nastavljeni sutra u Briselu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime