pixabay.com

Državama članicama EU rečeno je da Unija ima zakonska ovlašćenja da privremeno iskoristi najmanje 33,8 milijardi evra zamrznutih sredstava ruske centralne banke da bi pomogla obnovu Ukrajine, objavio je danas Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ti izvori su naveli da je Pravna služba Saveta EU rekla ambasadorima Unije, tokom razgovora u sredu, da je takav plan pravno izvodljiv, sve dok imovina nije eksproprisana i ako se ispune određeni uslovi.

Prema tim izvorima, korišćenje zamrznutih sredstava ruske banke podrazumeva određivanje datuma do kada će ona biti korišćena za obnovu Ukrajine, obezbeđivanje likvidnih sredstava, kao i to da glavnica i kamata u nekom trenutku moraju biti vraćene Rusiji.

Pravnici EU su objasnili da bi, ukoliko bi došlo do gubitka dok bi Unija upravljala ruskom imovinom, kompenzacija morala da bude obezbeđena kroz budžet Unije ili država članica.

EU istražuje mogućnosti za korišćenje zamrznute ruske imovine koja je privremeno oduzeta na osnovu sankcija koje je Unija uvela Rusiji zbog napada na Ukrajinu, a razgovori o tome su tek u početnoj fazi.

Zvaničnici EU i pojedine države članice su zabrinuti, jer je potrebno pronaći pravno opravdanje za takav potez, posebno za korišćenje zamrznutih sredstava ruske centralne banke.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da želi da natera Rusiju da plati ono što je uništila u invaziji “zamrznutim sredstvima oligarha i imovinom svoje centralne banke”.

Zvaničnici Grupe sedam (G7) i EU rekli su da ne postoji jasan pravni osnov za jednostavno oduzimanje imovine ruske banke i njeno preusmeravanje u Ukrajinu.

Umesto toga, kao prvi korak, EU razmatra udruživanje sredstava na nivou EU ili na međunarodnom nivou, da bi se ostvario prihod koji bi se mogao koristiti za finansiranje obnove Ukrajine – zadatak za koji je Svetska banka procenila da bi mogao da košta najmanje 350 milijardi dolara.

Prema pojedinim procenama, sredstva ruske centralne banke zamrznuta u inostranstvu iznose 300 milijardi dolara.

Zvaničnici EU procenjuju da se od toga oko 33,8 milijardi evra nalazi u depozitima u Uniji, iako se ta suma još procenjuje, preneo je Blumberg.

4 COMMENTS

  1. Znači hoće da ukradu tudje pare…pa jasno – ko laže, taj i krade. Rusi bi sad trebali da uvedu neku vrstu land lis-a i da za ono novca koji EU otme Rusiji , uzme parče teritorije EU – to bi baš bilo interesantno gledati :))))

  2. ako eu ukrade ruske pare iz banke odmah rusi trebaju bombardovati brisel i zemlje koje kradu drzavne pare kao i libijske sto su ukrali,.postadoce demokratski lopovi i to javno,.ja da ukradem pastetu u prodavnici odmah bi me zatvorili.

  3. Ovde se zavrsava saradnja u buducnosti izmedju EU i Moskve . ovo im Kremlj nikada nece oprostiti !

  4. Ostaju navike kolonijalista, otimaju i proglasavaju svojom imovinom zbog Koje kasnije izazivaju ratove,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here