M. MILANOVIĆ
KAO JEDNA PORODICA: Članovi SZF sa gostima

Pedesetak zvanica došlo je na poklon svetitelju Savi i Svesrpskoj zajednici Francuske (SZF) koja mu je, pre duže od dve decenije, prihvatila ime kao svoj slavljeni dan. Od tada se širi saznanje da među našim dijasporcima ponajlepše slave članovi SZF.

– Ispravka, molim. Sada ne slavimo, već obeležavamo. Kad se slavi – peva se, svira se, igra se, luduje se, a otkako nas muče svakojakim sanitarnim zabranama i “brnjicama” na ustima, ne osećamo se slobodno – razjašnjava Stana Bilbija, višegodišnja bivša predsednica, koja očekuje novu skupštinu i izbore, pa da se vidi ko je gde, ko je s kim i kakav je.

KUME SLAVE: Marija Maja, Dragana i Ljiljana

Stana načela, Marija Maja Nikolić nastavila:

– Neka se zna: ovogodišnju slavu Sv. Save, u ulozi kuma i kolačara, odradila sam sa Ljiljanom Cvetković. Glasno i jasno odmah smo saopštile da ćemo i sledeće godine obavljati istu dužnost, s tim što će nam se pridružiti Dragana Jelić. Ili, još jasnije, bićemo domaćini u istom sastavu sve dok nam ukidaju slobodu slavljenja. Znači, prošle i ove godine mi obeležavamo, a ne slavimo slavu Sv. Savu. Slobodu čekamo – kaže mlada kuma slave.

Prota Nikola je osveštao slavska znamenja i trpezu

Na mesto okupljanja, u svečanu salu pri hramu Svetog Save, u ulici Simplon, stigli su konzulka Branislava Bečanović, Đuro Ćetković, čelnik Skupštine Srba Francuske Bojan Stefanović, predsednik Saveza folkloraša, aktivista Čedo Krasnić, poetesa Dana Dodić, Filip Renije, Srbima poznat kao ceremonijal majstor ispred spomenika Neznanom junaku ispod Trijumfalne kapije, glumac Slobodan Slavković, Zoran Pavlović, Daliborka Stojanović, Nada Vasiljević, Milanka Stanojević i drugi. Ko ima bračnog druga – doveo ga, ko ima dete – prigrlio ga, i baš je delovalo porodično, složno, kako treba.

Prota Nikola je prelio vinom kolač (delo Suzane Reljić), ispoštovani su pravoslavni verski običaji, čule se molitve i za pohvalu je što su ih okupljeni horski izgovorili. Od ruke do ruke prošetao je slavski kolač, a par reči dobrodošlice iznedrila je, kako su je opisali, “vrlinska žena” Stana Bilbija i onda – juriš do švedskog stola!

NAJVESELIJA: Marija Maja Nikolić pozdravila svakog gosta

– Acino umeće, pečeno prasence promovisali smo u pobednika. Po meri ga posolio, topilo se u ustima. I ove godine smo ponudili carsku trpezu – šeretski kaže Stana.

Zanimljivo je i da su članovi SZF, prema dogovoru sa crkvom i protom Nikolom, po dolasku i odlasku sredili salu do blistanja, a i što su svakom gostu zapakovali po paket preostale hrane, naglašavajući “da im je Sveti Sava poručio da svima ugode”.

Za uspomenu sa konzulkom Bečanović (četvrta sleva)

“Ivanova korita” za konzulku

– Šta bih još izdvojila? “Melem ulogu” prote Nikole, Bog ga dugo poživeo. Potom kumicu Mariju Maju koja je bila najveselija, a i obigravala oko svakog gosta. Muziku uživo nismo imali, ali smo usaglašeno pevali, najviše “Veseli se, srpski rode”, nekoliko puta smo ispunili želju konzulke Bečanović pesmom “Ivanova korita”, otkrila nam je: “To mi je iz mladosti.” Pohvalili smo taksistu Predraga Jankovića, koji se uživeo u ulogu “konzulkine desne ruke” – nabraja Stana Bilbija.

Slobodan Slavković Šumadinac i Petar Mirković

Petar “otkrio” kralja Petra

Na slavu je došao i Petar Mirković koji je nekad živeo u gradiću Kabur, na obali Atlantskog okeana. Zapazio je tamo Ulicu Petra Prvog Karađorđevića, preneo to veteranu, negovatelju srpskih jubileja Petru Pepiju Petroviću – Pepi je potom inicirao i nedavno, uz prisustvo naše ambasadorke Nataše Marić, realizovao postavljanje bronzane ploče posvećene srpskom kralju koga i danas poštuju u Francuskoj, o čemu su i “Vesti” pisale.

Svetlana Pavković na slavi SZF

Neprolazna lepota

Ovom svetosavskom skupu SZF prisustvovala je i lepa Svetlana Silvi Pavković, koja je 2004. godine, na priznatom i veoma popularnom takmičenju Miss DžU Evrope, u organizaciji istoimenog Udruženja osnivača Milojka Milanovića, izabrana za prvu pratilju. Silvi je poreklom iz Prokuplja, nastanjena je u Desetom pariskom arondismanu, radi na kreditima za nekretnine, a na slavu je došla sa majkom Milicom Pavković, koja je aktivni član Svesrpske zajednice Francuske. Svi su joj rekli da slobodno i danas može na takmičenje lepotica.