Pravoslavci i katolici na istoj frekvenciji

0

Radio Marija

 

Čaba Kovač, zadužen za promociju i širenje mreže programa "Radio Marije”, objašnjava za "Politiku” da se na ideju o podeli frekvencije došlo kada su shvatili da će po planu RRA biti manje frekvencija za ovaj region. Zbog toga su se dve crkve dogovorile o zajedničkom nastupu, predale dokumentaciju i sada dele radio-talase na najbolji način, svedočeći o religijskom dijalogu, toleranciji i ideji ekumenizma na praktičnom nivou.

"Trećina programa "Radio Marije” odnosi se na molitvu i crkvenu nauku, trećina je ono što se naziva promocija životnih vrednosti, odnosno svih tema i znanja koji doprinose kvalitetu života pojedinca i zajednice, a trećina je, naravno, muzika. "Radio Marija” je prisutna na ovom regionu od ranije, i bitno je da su naši slušaoci prihvatili podelu vremena sa "Slavoslovljem”, da je skala radija na ovoj frekvenciji, bez obzira koja hrišćanska crkva ima program. Tako su nam se događale i simpatične situacije da se u programu, koji se vodi na mađarskom jeziku, javi slušalac da prijatelju čestita slavu. U tim momentima znamo da su nas slušaoci prihvatili, pa zbog toga i planiramo da pravimo i neke zajedničke emisije“, kaže Kovač.

 

 

Radio "Slavoslovlje” u julu prošle godine počeo je da emituje eksperimentalni program, a od oktobra su i zvanično u etru. Glavni i odgovorni urednik programa je prezviter Đorđe Dimić, a dnevni urednik je Boro Ostojić. Redakcija "Slavoslovlja” uvek ističe kako su im saradnici "Radio Marije” pružili ruku pomoći na početku njihovog rada, a da se dobra saradnja nastavlja. Tako je za katoličko Badnje veče i Božić, "Slavoslovlje” ustupilo svoje termine emitovanja "Radio Mariji”, dok je za pravoslavni Božić, situacija bila obrnuta.

„Radio "Slavoslovlje” nastoji na moderan način da prikaže učenje i kulturu koja se neguje u okrilju Srpske pravoslavne crkve, a radio je otvoren i za druga dostignuća u cilju otkrivanja istine o svetu, čoveku i prirodi“, rekao je prezviter Dimić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here