Pravoslavni Albanci u Makedoniji dobiće svoju crkvu

0

Dobiće crkvu u kojoj će liturgije biti služene na albanskom jeziku (Foto: Arhiva)
 

Kako navode mediji u Skoplju, Ahmeti, čija je stranka deo makedonske Vlade, je na manifestaciji povodom obeležavanju Dana albanske zastave u Skoplju rekao da "u tome nema nikakve tajne i da je pravoslavna crkva u Makedoniji najavila razgovore sa svim inicijatorima za održavanje liturgija na albanskom jeziku".

 

Albanski istoričari koji su učestvovali na proslavi uporedili su sudbinu pravoslavnih Albanaca u Makedoniji sa sudbinom progonjenih Jevreja, uz navođenje podatka da su "pravoslavni Albanci u Makedoniji 70 godina ugnjetavani i negirani kao narod zbog čega su se mnogi iselili".

 

Književnik Branislav Sinadinovski, koji za sebe tvrdi da potiče iz porodice pravoslavnih Albanaca, predstavio je pred vrhom DUI i njihovim ministrima u makedonskoj Vladi svoju knjigu istorije pravoslavnih Albanaca u Makedoniji, za koje albanski istoričari tvrde da ih ima oko 70.000.

 

"Velikodostojnici MPC su izrazili spremnost za služenje liturgija na maternjem albanskom jeziku za pravoslavne Albance u njihovim crkvama ali se time ne rešava trajno problem pravoslavnih Albanaca", ističe Sinadinovski.

 

Inicijativni odbor koji je formiran pre više meseci smatra da je izlaz iz te situacije – formiranje albanske pravoslavne crkve u Makedoniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here