Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Očekuje se dać e cene benzina porasti uoči uskršnjeg vikenda, a vozači se pozivaju da zbog toga ranije dopune rezervoare svojih automobila.

Cene će verovatno porasti iznad dva dolara po litru u celoj zemlji tokom produženog vikenda i perioda školskog raspusta, dok mnogi vozači u Sidneju već plaćaju više od dva dolara po litru.

Ekspert za energetiku sajta “Uporedite tržište“, Kris Ford, kaže da pojedini trgovci na malo drže niske cene kako bi privukli potrošače. Na primer, trenutno postoji razlika od 47 centi između najjeftinijeg i najskupljeg goriva u Sidneju.

– To je oko 23,50 dolara uštede ako punite rezervoar od 50 litara – istakao je Ford.

Prosečne cene u drugim glavnim gradovima su razumnije, pri čemu je prosečna cena u Melburnu 1,78 dolara po litru, a u Brizbejnu 1,79 dolara po litru. Inače, veleprodajne cene su pale za šest centi u poslednjih dve nedelje na 1,69 dolara po litru.

Ford smatra da nakon uskršnjeg vikenda postoji šansa da će cene pasti u skladu sa cenama nafte.

Glavni ekonomista Komseka, Kreg Džejms, kaže da su cene nafte uticale na maloprodajne cene, ali fluktuacije ne moraju nužno da se prevedu direktno na cene koje se plaćaju na pumpama, pri čemu su ciklusi određivanja cena specifični za grad koji je glavni pokretač maloprodajnih cena.

Džejms je istakao da postoji nekoliko faktora i da je teško razaznati u kom pravcu će ići cene nafte. S jedne strane, strah od recesije mogao bi da zadrži cene nafte u granicama, posebno u svetlu nedavnih previranja u bankarskom svetu.

S druge strane, šanse za poremećaje u snabdevanju naftom, oživljavanje kineske ekonomije i stabilizacija inflacije i kamatnih stopa mogli bi da održe cene nafte na visokom nivou.

Analitičari Komseka predviđaju da bi referentne cene nafte mogle da porastu sa oko 80 dolara po barelu u prvoj polovini godine, pre nego što porastu na oko 90 dolara po barelu do druge polovine godine.

Prema rečima Džejmsa sa običnog potrošača u Australiji to znači da može da očekuje blago poskupljenje goriva.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here