Vesti
Fudbalerke Sinđelića sa peharom 2022.

Vreme je za najveću sportsku svetkovinu srpske zajednice u Australiji. Ovog vikenda, od 29. septembra do 1. oktobra, na terenima Srpskog sportskog centra u Kizborou, biće održan 34. Karađorđev kup– događaj koji fudbalski zaljubljenici širom kontinenta željno iščekuju cele godine.

Po prvi put u istoriji ovog prestižnog takmičenja domaćin će biti amaterski klub Kejsi Kings Krajina iz Melburna, koji turnir organizuje u saradnji sa Srpskim centrom Kizboro i Fudbalskim klubom Springvejl Beli orlovi.

Zahvaljujući inicijativi i zalaganju rukovodstva Krajine, ovogodišnji Karađorđev kup biće upisan kao prvi na kojem će se održati nadmetanja u čak četiri konkurencije: seniori, seniorke, veterani i premijerno juniorske selekcije. Ukupno je prijavljeno 25 timova u ove četiri konkurencije, što je takođe rekord.

– Trebalo bi da ovogodišnji turnir bude najveći do sada. Prvi put su uključene juniorske selekcije, a kao i prošle godine u Adelajdu nadmetaće se i veterani. Takođe, dame će po treći put zaredom imati svoj turnir – kaže predsednik Springvejl Belih orlova Živko Milovanović, koji zajedno sa svojim saradnicima nesebično pomaže Krajini u organizaciji Karađorđevog kupa.

Očekuje se da će tokom ova tri dana kroz Srpski sportski centar u Kizborou prodefilovati na hiljade posetilaca iz svih delova Australije. Dolazak su potvrdili klubovi iz Sidneja, Kanbere, Adelajda, Briznejna i Perta, uz najbrojnije predstavnike domaćeg Melburna.

Karađorđev kup će zvanično biti otvoren večeras u 18.00 časova za kada je predviđeno okupljanje učesnika, a zatim će uslediti i žreb grupa i parova u svim konkurencijama. Kao šlag na tortu prve večeri biće organizovana zabava, uz živu muziku i bogato posluženje.

– Takmičenje počinje u subotu od 10.30, a u nedelju se prvi mečevi igraju od 11.00 časova. Veliko finale u muškoj konkurenciji je predviđeno za nedelju u 19.00, posle čega sledi dodela trofeja i priznanja. Centar je spreman da primi sve ljubitelje fudbala i da ugosti ovaj veliki sportski događaj. Na raspolaganju će biti sva četiri terena koje imamo u Kizborou – kaže Milovanović.

Šampionske titule u seniorskoj konkurenciji brane muška ekipa Melburn Srbije i ženski tim Vestgejt Sinđelića. Ova dva sastava će učiniti sve da trofeji i tokom naredbnih 12 meseci ostanu u Melburnu. Aktuelni prvaci u veteranskoj konkurenciji su stari fudbalski vukovi iz Beograda iz Adelajda.

Pehari Karađorđevog kupa

Povratak Orlova iz Boniriga

U muškoj seniorskoj konkurenciji ove godine će se nadmetati 13 klubova. Najveću pažnju u susret Karađorđevom kupu privukla je informacija da će na najvećem sportskom događaju srpske zajednice posle više od dve decenije ponovo učestvovati Beli orlovi iz Boniriga, naš najuspešniji klub na kontinentu. Pored Boniriga, iz Sidneja stižu i FK Beograda i FK Orlovi. Najbrojniji su klubovi iz Melburna: pored domaćih Kejsi Kingsa učestvuju i Springvejl Beli orlovi, Nobl Park Drina, Sinđelić i Melburn Srbija. Iz Perta stižu Dajanela Beli orlovi i Tesla Madington, Sveti Đorđe će predstavljati zajednicu iz Brizbejna, iz Adelajda stiže trenutno najbolji srpski klub u Australiji Beograd, dok će se na turnir vratiti i Beli orlovi iz Kanbere.

Pomoć braći na KiM

Ovogodišnji Karađorđev kup će imati i humanitarni karakter. Odlukom rukovodstva organizatora, Kejsi Kings Krajine, veći deo prihoda koji bude prikupljen tokom turnira, biće uplaćen za pomoć srpskom narodu na raspetom Kosovu i Metohiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here