J. Gajeskov
Predivan hram Svetog Luke u izgradnji

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom kontinenta svečano su obeležili Materice. Najveći hrišćanski praznik majki i žena proslavljen je u nedelju, 27. decembra.

U crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Liverpulu, svetu liturgiju služio je i vernike pričestio prota Nenad Đurašinović, sasluživao protonamesnik Branko Vasilić, a odgovarao crkveni hor sastavljen od blizu dvadeset članova, uglavnom mladih.

U pastirskoj besedi prota Nenad je objasnio da je ovaj divni praznik deo tronedeljnog ciklusa, koji se slave pred Božić, a to su Detinjci, Materice i Oci.

Jelena Erceg stara dva meseca sa majkom Nevenom na liturgiji

– Majka je u središtu porodice, kao čuvarka ognjišta i porodične ljubavi, ona je duhovni most, spona dece i očeva, ali i porodice i Hrista, oko nje se sve matiči i na njenoj duhovnoj zrelosti uzrasta čitava porodica. Ona sve to čini po ikoni Majke Božije, koja je spona zemaljskog i nebeskog, lestvica uz koju duše ushode ka Hristu – rekao je otac Nenad.

On je istakao da ovo nije samo praznik telesnog materinstva, već i duhovnog, pa praznik čestitamo i majkama, bakama, monahinjama, duhovnim majkama, kumama, sestrama po telu i Duhu.

– Kao i na Detinjce i Oce, tako nas radosni običaj vezivanja i drešenja na današnji praznik podseća da se ljubav ne može na silu “vezati” i dobiti, kao ni čovek, već je za nju potrebno nešto učiniti, darovati i ljubavlju uzvratiti”.

I ovom prilikom, u liverpulskom hramu okupio se lep broj vernika, među kojima je bilo puno mladih, uz poštovanje propisa tokom pandemije.

Liverpulski sveštenoslužitelji Branko Vasilić i Nenad Đurašinović

Posle verskog dela u crkvi, većina vernika je prisustvovala posluženju u parohijskom domu, a koje se pripremile članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara.

Tradicija je u ovdašnoj Misionarskoj parohiji da se ručak, posluženje, kolači, voćna salata, kafa i sokovi ne naplaćuju, a dobrovoljni prilog je uvek dobrodošao i ide u fond za izgradnju novog hrama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here