Vesti
Dvogodišnji Đorđe Čalić se pričestio u društvu dede Ljube

Na prvi dan kalendarske Nove 2023, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavili su praznik Oci ili Očevi.

Ovaj praznik se smatra našim domaćim praznikom jer ga praznuje samo SPC.

Kao i prethodne dve nedelje, kada su obeležavani Detinjci i Materice, i na ovaj praznik se vezuje i dreši. Praznik Oci pada uvek u nedelju pred Božić, a deca mu se kao i Matericama posebno raduju.

Milorad Branežac

Kako je poznato u našem narodu, poželjno je da deca pripreme kanap ili kaiš pre nego što otac ustane i da mu vežu ruke dok je na spavanju, deci naravno u tome pomaže majka ili bake i deke. Otac da bi se odrešio zauzvrat daruje decu poklonima.

Anđela Karajčić (7 meseci) sa majkom Jovanom

Ovi praznici posvećeni porodici služe da se porodica u danima radosti, kada iščekujemo rođenje sina Božijeg osnaže i ojačaju porodični odnosi deleći ljubav jedno prema drugom.

Takođe, na prvi dan u godini u kojoj smo zakoračili, naša crkva je obeležila praznik posvećen Svetom mučeniku Bonifaciju.

Posluženje u crkvenoj sali

Svetu liturgiju u crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom predgrađu Liverpul, služio je i vernike pričestio, starešina hrama prota Aleksandar Milutinović. Apostol je čitao Milorad Branežac, a odgovarao crkveni hor.

Posle verskog dela, mnogobrojni vernici prešli su u crkveni dom, gde su vredne članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara po običaju pripremile besplatno posluženje.

Deo vernika na zajedničkom ručku

Pored informacije da je počelo postavljanje nove ograde kod liverpulske svetinje, u hramu se vrše opsežne pripreme za predstojeće božićne praznike.

Na Badnji dan, 6. januara, liturgija počinje u 10 časova ujutru, sa osvećenjem Badnjaka, tako da će vernici moći preko čitavog dana da osvećene grančice ponesu svojim kućama.

Počelo postavljanje nove ograde kod crkve Svetog Luke u Liverpul

Badnje veče se obeležava od 18.00 časova, jutarnja služba je tačno u ponoć, a u subotu 7. januara na Božić, liturgija počinje u 10.00 časova.

Za goste iz inostranstva i one koji su u prolazu kroz Sidnej, crkva Svetog Luke nalazi se na adresi 75 Flowerdale Rd, Liverpul.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here