Praznik veći i od Božića

0

Lena Gasić sa bakom Živanom

Prema predanju, a to su zabeležila i sva četiri jevanđelista, Hrist je u to vreme bio star oko 30 godina, a na krštenje "radi očišćenja greha i ponovnog duhovnog rođenja" došao je iz Galileje.

 

 

Prema verovanju, koje se sačuvalo do danas, u trenutku kada je Hrist izašao iz vode, otvorilo se nebo i na njega je u vidu goluba sišao Sveti duh.

Voda za grlo i matematiku

– Lana je vaspitana u hrišćanskom duhu i već ima Bibliju za decu. Svaki dan joj čitam tri stranice. Osvećenu vodu je popila zbog grla i da ostane i dalje dobar matematičar – kaže baka Živana za unuku Lenu koja je dobar đak, pa je zimski odmor mogla i da produži.

U znak sećanja na ovaj događaj, u hramovima se na Bogojavljenje obavlja veliko osvećenje vode.
Osvećenje vode u Hanoveru je obavio prota Milan Pejić, a molitvu je završio rečima:
"I Bog se javio", a vernici su uglas odgovorili: "Vaistinu se javio."

Sveštenik je zatim vernike i bogomolju unakrst poprskao (kropio) svežnjem bosioka koji je namočio osvećenom vodom.

– Bogojavljenje je veći praznik od Božića jer se pojavio Bog, a slavi se još od apostolskih dana. Neka vam ovom vodom u vaše domove uđe blagoslov Božji. I vama i svima koji ovu svetu vodu budu pili – rekao je u svojoj besedi prota Pejić.

Vodu su vernicima podelili Drago Gačić i prevodilac i izdavač "Ohridskog prologa", pravoslavni Nemac Johanes Volf. Sa bakom Živanom Kovačević u redu je stajala i sedmogodišnja Novosađanka Lena Gasić koja u Hanoveru kod bake provodi zimski raspust.

Liturgiji je prisustvovao i nosilac Ordena svetog Save dr Slobodan Teodorović sa suprugom dr Slavkom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here