Vesti
Litija oko hrama

Crkveno-školska opština Sveti kralj Stefan Dečanski iz Melburna obeležila je u prošlu nedelju hramovnu slavu. Ovogodišnju proslavu uveličali su ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović i episkop australijsko-novozeladnski Siluan, koji je služio liturgiju i osveštao slavska znamenja.

„Prohladan i pomalo oblačan dan s povremenim vetrom, nije sprečio parohijane male parohije u predgrađu velikog grada Melburna da se okupe i u jutarnjim časovima dočekaju svoga dragog vladiku, i zajednički u svetoj tajni evharistije proslave Svetog Stefana Dečanskog, kralja srpskog, zaštitnika naše parohije“, objavili su iz CŠO Sveti kralj Stefan Dečanski.

Vladika Siluan sa sveštenstvom, rukovodiocima CŠO i mališanima iz parohije u Frenkstonu

Takođe, domaćini na čelu sa jerejom Bojanom Vlajićem izrazili su veliku zahvalnost protojerejima stavroforima Čedomiru Videkaniću i Miloradu Lončaru, protojereju Miliću Rakiću i protođakonima Miodragu Tomiću i Petru Mrakiću na molitvenom učešću u liturgiji.

„Radosno, milo duši i oku, bilo je gledati sveštenstvo, đakone, čtečeve, svetosavski narod, okupljene oko svog arhipastira, preosvećenog vladike Siluana, u zajednici sa Hristom Gospodom na svetoj arhijerejskoj liturgiji“, navodi se u tekstu na zvaničnoj stranici Mitrpolije.

Domaćin ovogodišnje slave Milan Živanić je posle litije oko hrama prelomio slavski kolač sa vladikom Siluanom i četvrtinu kolača predao Vladimiru Bzeniću, koji će biti domaćin naredne godine.

Obeležavanje Dana Svetog Stefana Dečanskog, bila je prilika i da episkop Siluan podseti okupljene na značaj ovog srpskog kralja iz 14. veka.

Ispunjena sala u Frenkstonu

„U nadahnutoj besedi vladika je pričao o ovozemaljskom životu Svetog Stefana Dečanskog, o njegovim vrlinama, smirenosti i trpeljivosti, kao i o mučeničkom životu i projavljenju, naglašavajući da je Sveti Stefan Dečanski i molitveno i fizički s nama ovde u Australiji“, piše u objavi Mitropolije, uz podsećanje da svi antiminisi u australijskoj eparhiji imaju delić moštiju kralja Stefana.

Sveštenstvu i vernicima obratio se i ambasador Srbije u Australiji Rade Stefanović, izražavajući zahvalnost domaćinima na pozivu. Ambasador je tom prilikom istakao spremnost Republike Srbije i Ministarstva obrazovanja da pomogne organizaciju dopunskih škola srpskog jezika na prostorima Australije, koje će raditi prema školskom planu i programu srpskog ministarstva.

Zahvalnost i pohvale domaćinima izrazio je i vladika Siluan.

U ime frenstlnske CŠO, obratio se predsednik Milan Kovačević, koji se svima zahvalio na dolasku i istakao koliko je za parohiju značajno što su i vladika i ambasador došli da uveličaju hramovnu slavu.

„Neizmernu zahvalnost dugujemo crkvenim opštinama Sv. Petka Rokbenk, Sv. arhiđakon Stefan Kizboro, Sv. Sava Grinzboro, Sv. Nikola Džilong, Sv. Đorđe Sent Albans, Sv. Vasilije Ostroški Lengvoren, kao i Srpskom sportskom centru, koji su takođe svojim prisustvom uveličali naše slavlje. Zahvaljujemo se i na prilozima, s nadom da ćemo vam se odužiti na isti način“, rekao je Kovačević.

Predstavili su se i veterani Ravanice

Vrelo i Ravanica ukrasili proslavu

Uređena i lepo ukrašena sala crkve Sveti Stefan Dečanski bila je ispunjena parohijanima i gostima, koji su uživali u izobilju ukusnih jela koje su pripremile članice Kola srpskih sestara Mati Angelina. Potom je jerej Bojan Vlajić pozdravio prisutne i najavio početak kulturno-umetničkog programa u kome su nastupali pevačka etno grupa Prelo i folklorna grupa Ravanica, sa svojom dečijom i veteranskom ansamblom. Svi učesnici su zaslužili burne aplauze, a naročito simpatični mališani koji su svojim nastupom osvojili srca gostiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here