EPA/Jalil Rezayee

Predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger je u intervjuu za nemački list „Bild“ prokomentarisao pretnju američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela da će deo američke vojske biti premešten iz Nemačke u Poljsku.

– Prebacivanje američkih trupa iz Nemačke u Poljsku predstavljaće narušavanje osnivačkog akta Rusija-NATO – istakao je Išinger. .

Ranije su nemački mediji, pozivajući se na Grenela, saopštili da bi deo američkih trupa mogao biti premešten, jer Berlin još uvek nije povećao troškove za odbranu na 2 odsto BDP-a, na čemu insistira Vašington. Osim toga, američka ambasadorka u Poljskoj Džordžet Mosbaher izjavila je da bi pozdravila odluku da američke trupe u Nemačkoj dođu u Poljsku.

Prema Osnivačkom aktu Rusija-NATO iz 1997. godine, alijansa se obavezala da neće trajno raspoređivati značajne vojne snage na teritoriji svojih novopridošlih država-članica. Međutim, pomeranje vojne infrastrukture Alijanse prema istoku postalo je jedan od glavnih problema u odnosima Moskve i NATO-a.

2 COMMENTS

  1. Polljaci niste naučili lekciju.U II sv.ratu ste bili žrtvovani i sad će vam se to desiti.Ali vi u svojoj slepoj mr,žnji to ne vidite već srljate u sopstvenu propast.Suviše sebi pridajete važnosti a ne vidite da ste samo igračka u rukama velikih sila.Ma kome je stalo do vas?Kome?Dali ste se bar na trenutak zapitali.

  2. Poljaci i sad sanjaju vremena kad su bili u savezu sa Litvom i aludirajuci na to uzvikuju – Polska od morza do morza. Uskoro ce vaziti – Poljska bez mora. Toliko su zaludjeni od Vatikanske mafije da to sasvim previdjaju.
    Umesto da budu zahvalni Rusima, oni ih patoloski mrze. Sledeci put ce sami morati ginuti, ali nece imati koristi. Nemci ce vratiti svoje, a Rusi ce samo posmatrati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here