Pred bankrotom 150.000 Srba

0

Dug po glavi stanovnika popeo se na 834 evra. Sa "stezanjem kaiša", koje najavljuje budući mandatar, ta cifra postaće teret pod kojim mnogi dužnici neće izdržati
 

Svesne da ovde "zdravih" dužnika više nema, ni u privredi, ni među građanima, banke su iz Srbije izvukle za poslednje dve godine više od dve i po milijarde evra.
Stanovništvo bankama duguje oko šest milijardi evra, a od toga gotovo deset odsto ne može da vrati. Oko 150.000 građana zrelo je za proglašenje ličnog bankrota, jer u 2014. neće moći da izmire obaveze prema bankama i javnim preduzećima – za struju, grejanje, komunalije.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da je oprost dugova pogrešno rešenje.
– U ekonomiji mora da se poštuje pravilo da se pozajmljeno mora vratiti. U suprotnom doći će do kraha poverenja u sistem sa nesagledivim posledicama – navodi Madžar.
– Građani sve manje uzimaju kredite, kreditne kartice, sve manje traže dozvoljeni minus i sve ređe kupuju automobile na lizing – ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Prema poslednjim podacima Kreditnog biroa, samo gotovinski krediti imaju blagi rast, dok stambene pozajmice padaju.

 

Najzaduženiji Kiprani

Zaduženost građana Hrvatske po glavi stanovnika je viša od 4.000 evra, u Sloveniji oko 5.000 evra, prosek EU je 12.000 do 13.000 evra, a ekstreman primer je Kipar gde je zaduženost građana 31.000 evra po stanovniku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here