Tanjug/AP
Incidenti na Kosovu su mogli da dovedu do rata

Ovo je nastavak kampanje provokacija i nasilja nad Srbima od strane prištinskih institucija, ali sada je pređena crvena linija. Pucati automatskim oružjem u goloruki narod ne da nije prihvatljivo, to je težak zločin.

Ovo kaže za Sputnjik predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun komentarišući upad ROSU u Kosovsku Mitrovicu i Zvečan.

Kfor hitno da reaguje na zločin na Kosovu

On dodaje da Kfor hitno mora da reaguje, jer je dužan da obezbedi sigurnost svih koji žive na Kosovu i Metohiji. Drecun je siguran da je za, kako kaže, brutalno ugrožavanje života ljudi, odgovoran lično takozvani premijer Kosova Aljbin Kurti.

„Kurti očigledno namerava da koristi svaki povod da demonstrira silu, da pokuša da upada sa specijalnim jedinicama kako bi stvorio utisak da oni mogu kad god hoće da uđu na sever, i kada to uopšte nije potrebno. Takav je bio slučaj i sa tablicama, bez potrebe primenjuje neprihvatljivu silu, potpuno nesrazmernu silu. Pucati u narod, a pritom izvršiti teško ranjavanje pojedinaca je nešto što se ne radi u ovakvim situacijama. Pod maskom borbe protiv nekakvog kriminala i korupcije, uvodi specijalne jedinice sa automatskim naoružanjem, to je nedopustivo“.

Kurtijeva avantura pred lokalne izbore

Drecun smatra da se Kurtiju očigledno žuri da pred lokalne izbore pokaže koliko je čvrst, koliko je moćan, ali da istovremeno nekako anulira poraz koji je doživeo nedavno na severu zbog tablica kada je morao da povuče specijalne jedinice.

– Sada ponovo pokušava da izazove nasilje. Radi se o jednom opasnom političkom avanturisti koji može zaista da stvori mnogo, mnogo veće probleme i da izazove šire nasilje – upozorava naš sagovornik.

Kako Beograd da pomogne?

On dodaje da je sada jako važno da se srpski narod smiri, da ima sa kim da se po savetuje i da mora da deluje zajedno sa svojom državom Srbijom.

– Evidentno je da su Srbi na severu Kosova rešeni da brane svoj opstanak. Zato je sada najvažnija koordinacija delovanja i ohrabrivanje srpskog naroda, pružanje podrške koja može da se pruži. Jednako je važno delovanje na međunarodnom planu i prema Ujedinjenim nacijama i prema svim drugim međunarodnim organizacijama, prema velikim silama i naravno prema Kforu i Euleksu koji su dužni da obezbede sigurnost – kaže Drecun.

Cilj je iseljavanje Srba

On podseća da je to ustaljeni niz aktivnosti koje je Beograd uvek preduzimao kada je dolazilo do ovakvih kritičnih situacija.

– Ovo nisu bezazlene igre, ovo su ozbiljni pokušaji da se Srbi nateraju na iseljavanje sa severa Kosova. Kurti nameravao da sa ovakvim provokativnim akcijama izazove toliku količinu u straha, besperspektivnosti kod srpskog naroda na severu da jednostavno oni odu odatle ili da oni koji ostanu prihvate tu lažnu državu Kosovo – zaključuje Drecun.

4 KOMENTARA

  1. Koliko još Crvenih linija imamo??? Tako je bilo i na JARINJU, sledeći je VALAČ. Dajete 24h da se dogovore dali da pobiju ili propale što pretekne. Tenkovsku BRIGADU iz Kraljeva na granicu, puna mobilizacija i rok od 2 sata i NI KORAK NAZAD. Ovako igramo se ko deca u vrtiću..

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime