Niš će biti od 28. jula do 3. avgusta mesto koje će okupiti pilote paraglajdera iz 20 država, među kojima će najbrojniji biti domaći piloti iz Srbije, piloti iz Mađarske i piloti iz Bosne i Hercegovine.

Razlog zbog koga će se oko 150 pilota uputiti u Niš jeste održavanje Državnog prvenstva Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine, jedinstvenog takmičenja koje objedinjuje tri nacionalna prvenstva u disciplini prelet paraglajderom, a koje je ujedno i test takmičenje za Evropsko prvenstvo koje će se održati na istom terenu sledeće godine. Organizator ovog događaja je Vazduhoplovni savez Srbije, uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Grada Niša i gradske Opštine Pantelej.

Tereni za letenje na jugu Srbije i poletišta u blizini Niša i u Niškoj Banji i te kako su poznati svetskoj paraglajding zajednici, posle svih do sada održanih takmičenja, a naročito od 2017. godine, kad je u Nišu održano prestižno takmičenje Svetski kup u paraglajdingu. Tako će ove godine pored preko 40 pilota iz Srbije, na Predevropskom prvenstvu nastupiti i 45 pilota iz Mađarske, 15 pilota iz Bosne i Hercegovine, a biće tu i pilota iz Australije, Kine, Indije, Japana, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, Amerike i većine evropskih država.

Prema programu takmičenja, u nedelju 28. jula je registracija takmičara i svečano otvaranje takmičenja u 20 časova. Od ponedeljka 29. jula, pa svakodnevno do subote 3. avgusta piloti će ujutru startovati od štaba takmičenja do poletišta i u skladu sa zadacima takmičenja leteti do Leskovca, Pirota, Zaječara ili do neke druge zadate tačke. U subotu 3. avgusta u predvečernjim časovima je proglašenje pobednika. Sve vazdušne trke pilota će biti vidljive i publici koja ne bude na licu mesta, u štabu ili na sajtu takmičenja, kroz sistem praćenja uživo putem uređaja za praćenje pilota.

U okviru Državnog prvenstva Srbije, tutulu državnog prvaka će braniti Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „Air 037“ iz Kruševca, reprezentativac Srbije i naš najbolje plasirani pilot na svetskoj rang listi. S obzirom na odlične rezultate koje srpski piloti paraglajdera postižu tokom ovog meseca u slobodnom letenju i povoljnih vremenskih prilika, borba za najboljeg na državnom prvenstvu će biti vrlo zanimljiva i neizvesna. Za članove reprezentacije u disciplini prelet neće biti pauze, jer ih odmah po završetku državnog prvenstva očekuje put u Makedoniju na Svetsko prvenstvo, gde će u sastavu Vladimir Bačanin, Željko Ovuka iz KSL „Ares“ iz Beograda i Zoran Petrović iz Paraglajding kluba „Eol“ iz Kraljeva, braniti boje Srbije među najboljim pilotima sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here