EPA/Anatoly Maltsev

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, najavio je da će na večerašnjem vanrednom, virtuelnom sastanku Saveta EU, predložiti nabavku ubojitog oružja, medicinske opreme i goriva za ukrajinsku vojsku.

– Predložiću ministrima da koriste Evropski fond za mir za dve mere hitne pomoći. One za cilj imaju finansiraje snabdevanja ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja žestoko suprotstavlja ruskim osvajačima, i obezbeđivanje hitno potrebnih zalihe, poput goriva – rekao je Borelj pred sastanak.

U Evropskoj službi za spoljne poslove objašnjavaju da će šef diplomatije EU predložiti da se obezbedi mera koja se sastoji od ”smrtonosne opreme”, kao što je municija, i mera za ”nesmrtonosnu opremu” i zalihe za ukrajinsku vojsku, kao što su gorivo i hitne medicinske potrepštine.

Navodi se da će Borelj sa ministrima EU razgovarati i o najavi novih oštrih ekonomskih sankcija protiv Rusije, koju su juče dogovorile brojne zemlje i Evropska komisija.

Sankcije podrazumevaju isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT sitema, sprečavanje ruske Centralne banke da raspoređuje svoje međunarodne rezerve i sankcije protiv oligarha i entiteta koji omogučavaju rat u Ukrajini i druge ”štetne aktivnosti ruske vlade”.

Na večerašnjem video sastanku se ne očekuje i konačno usvajanje odluke, ali će se otvoriti put za usvajanje svih neophodnih pravnih akata za novi paket mera EU, navode u Briselu.

8 COMMENTS

  1. Браво Борељ, ти се баш трудиш да Еуропа изгори у руском нуклеарном огњу! 😉

  2. Koje djubr, nece oni mir kad ovako govore a sam kao Katalonac hoce da seodvoji od Spanije 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  3. KOJI STE VI LJUDI?? NAVIJATE DA RUSI BACE ATOMSKU BOMBU NA EVROPU U KOJOJ TI ZIVIS. NISI TI DJABA DRAZA ZNA SE STA JE I KO BIO I KAKO JE ZAVRSIO.

  4. Nije ljudi Rusija jedina Država na svetu koja ima Nuklearke ima njih puno u naokruženju ko zna one kud su trenutno uperene to jako često zaboravimo mi jer imamo kratko pamčenje u svemu pamtimo il pričamo sve kako nama odgovara realnost je potpuno drugačija na terenu.

  5. Debilcino, dal si normalan?! Pa ako budes i dalje provocirao i izazivao Putina, lik ce napraviti kajganu od EU!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here