Predlog deklaracije o Srebrenici stigao u parlament

0

 Podneli Deklaraciju Skupštini Srbije : Poslanici vladajuće većine
 

Predlog deklaracije je podnelo 114 poslanika poslaničkih grupa "Za evropsku Srbiju", G17 plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i poslanici Socijalističke partije Srbije.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović kazala je novinarima u sredu 24. marta, posle kolegijuma na kojem je Predlog podeljen šefovima poslaničkih grupa, da bi "bilo dobro da poslaničke grupe u narednih sedam dana dostave sugestije, kako bi sednica parlamenta sa tom tačkom na dnevnom redu bila zakazana za kraj marta ili početak aprila, odnosno posle uskršnjih praznika".

Narodna skupstina Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima, piše u Predlogu Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Dalje se navodi da Narodna skupština najoštrije osuđuje i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.

U Deklaraciji se izražava "saučešće i izvinjenje" porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da ova tragedija bude sprečena.

 

Autori Deklaracije se u preambuli pozivaju na Ustav Srbije u kome su ljudski život i dostojanstvo neprikosnovani, na norme Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima i druge međunarodne akte, a rukovodeći se, kako se ističe, ciljevima obezbeđenja stalnog mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana i daljem unapređenju prijateljskih odnosa među državama bivše Jugoslavije.

Navodi se i da Skupština Srbije pruža podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića kako bi mu bilo suđeno pred haškim tribunalom.

Sve nekada sukobljene strane u Bosni i Hercegovini, kao i druge države bivše Jugoslavije pozvane su da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

"Skupština izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država sa teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda kao i da će izraziti sopstveno saučešće i izvinjenje porodicama srpskih žrtava" piše u Predlogu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here