Tanjug/AP
Angelina Topić

Na Evropskom atletskom prvenstvu za starije juniore u Jerusalimu, naša “kraljica sportova” je nastavila sa žetvom medalja. Odličja na velikim takmičenjima više nisu izuzetak, polako postaju pravilo, a da će tako biti u budućnosti pokazala je i plejada mladih atletičara u Izraelu.

Najpre su zablistale sjajne troskokašice. Teodora Boberić je osvojila srebro, Aleksandrija Mitrović bronzu, novo zlato stiglo je od skakačice uvis Angeline Topić, a šlag na tortu došao je u vidu još jedne evropske šampionke, bacačice koplja Adriane Vilagoš.

Angelina Topić je sa retko viđenom lakoćom preskočila 190 cm, što je bilo dovoljno za najsjajnije odličje i potvrdu njenog ogromnog talenta. A, tek nedavno je postala punoletna.

Rođena je 26. jula 2005. i porodično predodređena za velike stvari. Otac Dragutin je bio evropski šampion u skoku uvis u Splitu 1990. i šestostruki olimpijac, a Majka Biljana državna rekorderka u troskoku. Srećom po našu “kraljicu sportova”, iver nije pao daleko od klade, pa njihova devojčica nastavlja utabanim stazama. A, kako stvari stoje, nadmašiće Biljanu i Dragutina, što je san svakog roditelja.

– Tatina, ali i mamina podrška, kao bivših vrhunskih sportista, mnogo mi znači, jer su oni u bogatoj karijeri iskustveno prolazili kroz sve ovo kroz šta sama prolazim i njihovi saveti su mi dragoceni – ističe Angelina, koja posle sjajnih rezultata leti ocu u zagrljaj, pa zajedno u suzama proslavljaju njene uspehe.

Prošla 2022. bila je godina proboja Topićeve na veliku scenu. Postala je seniorska rekorderka Srbije u skoku uvis 1. juna u Atini, kada je preskočila 1,95 i za centimetar popravila rekord koji je držala Amra Temim od 1988. U Kruševcu je, tri nedelje kasnije, preskočila letvicu na visini 1,96 i izjednačila najbolji rezultat u svetu ikada za uzrast mlađih juniorki, do 18 godina. Pre Angeline, tu visinu preletelo je samo pet mlađih juniorki.

Ove 2023. je nastavila sa pomeranjem granica. Na dijamantskoj ligi je oborila i svoj i državni rekord skočivši 197 cm. Nema sumnje da je samo pitanje vremena kada će mlada Beograđanka i ovaj rezultat ostaviti u istoriji i postaviti neki novi rekord.

Angelinini rezultati prepoznati su u širim sportskim krugovima i prevazilaze atletiku. Proglašena je za najbolju mladu sportistkinju Evrope 2022. u izboru Evropskih olimpijskih komiteta. Polako se probija i na seniorskoj sceni. Da ni mnogo starija i iskusnija konkurencija nije bauk pokazala je na evropskoj smotri u Minhenu 2022, kada se okitila bronzom. Prethodno je isti uspeh ostvarila i na SP U20 u Kaliju.

Topićeva je rođena šampionka, a to može da potvrdi svako ko je imao priliku da gleda njene skokove. Magična granica od dva metra jasan je cilj ove sjajne devojke i ona neće odustati dok to ne ostvari. Neka to bude dogodine u Parizu na Olimpijskim igrama. Da li postoji bolja pozornica za tako nešto? Naša šampionka biće spremna, pošto je vredna i posvećena.

Angelina ne zapostavlja ni školu, bila je vukovac OŠ “Banović Strahinja”. Njeni baka i deka su bili profesori na Filološkom fakultetu, pa osim za “kraljicu sportova”, Angelina ima predispozicije da se posle svega posveti i akademskoj karijeri.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here