EPA
Vjosa Osmani

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nakon što administracija Džoa Bajdena dođe na vlast, u Prištini treba da insistiraju na razmatranju i preispitivanju sporazuma sa Beogradom, potpisanog za vreme vladavine Donalda Trampa.

Osmanijeva veruje da su delovi sporazuma štetni. Smatra da treba razgovarati i o delu sporazuma iz Brisela 2015. godine, zbog Zajednice srpskih opština.

– Moramo da sednemo i razgovaramo sa timom američkog predsednika Bajdena, da vidimo šta oni misle o onim pitanjima koja su dogovorena kao obećanja, a ne kao sporazum – rekla je Osmani za Birn Kosovo.

U Prištini su izražene rezerve oko toga da li sve tačke Vašingtonskog sporazuma idu njima u korist.

– Postoje pitanja poput jezera Gazivode i drugih političkih pitanja o kojima moramo da vidimo kakav je stav Bajdenove administracije – rekla je Osmani i dodala da “nije od onih koji misle da će nova administracija odbaciti sporazum u kantu”.

Takođe, nada se da će administracija Bajdena da se založi za preispitivanje sporazuma potpisanog sa Beogradom 2015. godine o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Osmanijeva tvrdi da će sporazum, koji je potpisao bivši premijer Isa Mustafa, “Kosovo učiniti disfunkcionalnim”.

– Uverena sam da je u interesu ove administracije da održi Kosovo funkcionalnim – rekla je Vjosa Osmani koja obavlja dužnost predsednika, pošto je Hašim Tači podneo ostavku nakon optužnice Specijalnog suda.

Ona je raspisala vanredne izbore za 14. februar, a očekuje se da će na njima da nastupi na listi pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji se vide kao osvajači najviše poslanika u budućem sazivu parlamenta.

1 COMMENT

  1. Cuj ove da se preispita samo ono sto njima ne odgovara a i tako nisu nista ispunjavali. Mislim da cak i Bajden nebi tako neodgovorno hteo ispasti. Ja mislim da je to samo show posto Albanci su cak i previse dobili, ma samo da ukinemo te granice i prolaz kroz Srbije culi bi vase kukanje do Washingtona ?

  2. URAAAA haaaKKAARIIIIII kKuRRtTiIIIII mMutTiIIIII VjooooooS Kariiiiiii SRBIJAKOSOVO URAAAA

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here