Kabinet predsednika Republike Srpske
Željka Cvijanović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će Srpska imati obavezu da se štiti ako bude rizika i počnu hapšenja zbog “Inckovog zakona” o zabrani negiranja genocida.

Odgovarajući na pitanje da li je nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka samo deo strategije pritiska Zapada, ne samo na Srpsku nego i na Srbiju i srpski faktor u celini, Cvijanovićeva je rekla da smatra da jeste tako.

Ona je istakla da je nedopustivo da bilo ko nameće odluke i zakone i da stranac donosi zakone umesto parlamenta i lokalnih institucija.

– Drugo, smatram da se pod ogromnom pretnjom našla sloboda govora. Vi zabranjujete, ne samo političarima, nego i mislećim ljudima, univerzitetskoj zajednici, naučnicima, istraživačima da bilo šta govore na tu temu zato što će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, osudiće ih i poslati u zatvor. Shvatate li koliko je to antidemokratski da branite ljudima da govore o nečemu – upitala je Cvijanovićeva.

Treće, naglasila je ona, problem je u tome što se radi o jasno definisanim namerama koje se ne vide samo u mešanju visokog predstavnika, nego u stalnom obračunavanju sa Republikom Srpskom.

Cvijanović je ocenila da će ovaj zakon doprineti dodatnoj segregaciji jer je očigledno da svaki od tri naroda ima svoju agendu, svoje viđenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

– U takvoj državi moguće je reći da će to dovesti do dodatnih problema, produbiće razdor i provaliju između nas. To će dodatno iskomplikovati sve ono što ionako nije bilo jednostavno u BiH. Mislim da je to poslednja kap koju više nemamo nameru da trpimo i zato je došlo vreme da menjamo stvari – rekla je Cvijanovićeva.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here