Predsednik Austrije: Beč kriv za Veliki rat

0

Hajnc Fišer priznao krivicu Austrougarske
 

– Mislim da mogu da kažem da je Austrija naučila iz istorije – kazao je Fišer u svom govoru u Nacionalnoj biblioteci u Beču.

On je s tim u vezi konkretno ukazao na dokaze o izvučenim poukama iz prošlosti, naglašavajući sadašnju neutralnost, članstvo u Evropskoj uniji, kao i učešće austrijskih vojnika u brojnim mirovnim misijama UN širom sveta. Sve to je, kako je istakao Fišer, izraz činjenice da se Austrija trudi da bude u službi mira među narodima i ljudima, i to ne samo na rečima.
 

Briselski greh prema Ukrajini

U svom govoru Fišer se osvrnuo i na aktuelnu krizu u Ukrajini, rekavši da je pogrešno da zemlja, kao što je ova, bude stavljena pred izbor ili EU ili Rusija.

– Bolje bi bilo imati dobre i fer odnose u oba pravca – istakao je šef austrijske države.

Hajnc Fišer je podvukao da bez mira nema ničeg i da bi "kompas u polju tenzija između mira i rata trebalo uvek da bude usmeren na miroljubivo rešavanje problema". On se izjasnio za dugoročnu mirovnu politiku, koja bi se posvetila korenima i uzrocima rata.

– Ne smatram se pacifistom u tradicionalnom smislu reči, već sam privržen kombinaciji mirovne politike i odbrane zemlje – objasnio je austrijski predsednik.
 

U vezi s pitanjem krivice za izbijanje Prvog svetskog rata, on je ukazao na atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, ali i "fatalni ultimatum" Beča Srbiji.

– Istina je da Austrougarska monarhija snosi značajan udeo odgovornosti za izbijanje Prvog svetskog rata – podvukao je predsednik Austrije dodajući da su danas odnosi nekadašnjih strana u ratu i prema zemljama zapadnog Balkana izvrsni i bez predrasuda.

– Iz ugla Austrije su rane tog doba zaceljene – poručio je Fišer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here