Printscreen/Youtube
Zoran Milanović i Milorad Dodik

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je Republika Srpska činjenica, a da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik njegov sagovornik.

– Milorad Dodik je predstavnik srpskog naroda. On je sagovornik kojeg poznajemo. Strahujemo od onih koje ne poznajemo, a koji su dovedeni za ruku – rekao je Milanović novinarima.

On je naveo da Evropski parlament, koji je zakonodavno telo, ne uvodi nikakve sankcije Dodiku, i istakao da ne voli hajke, jer ih obično predvode kukavice.

Komentarišući situaciju u BiH, Milanović je rekao da je pojačana prisutnost snaga zbog rata u Ukrajini, ali da nema načina da sve to zajedno eskalira u oružani sukob u BiH.

– To nije Rusija, EU time pokazuje neku svoju snagu i pere savest zbog onoga što se događa u Ukrajini. Ukrajina i Rusija su jedno, a ovo ovde je nešto sasvim drugo, srećom mirnije i benignije – rekao je Milanović i dodao da NATO “nije aktivan u BiH, već EU”.

Odgovarajući na pitanje novinara o Dodikovim idejama o otcepljenju Republike Srpske, Milanović je rekao da je jedno politička retorika, a drugo ono što je realno.

– Njegova ideja je ideja. Šta je ideja o trećem entitetu? Vodi li to razbijanju BiH ili je to deo pregovaračke taktike da Hrvati dobiju ono što im je oteto? – upitao je Milanović i dodao da Republika Srpska postoji i da je činjenica.

Kada je reč o NATO u Gruziji, Milanović kaže da će se tome suprostaviti i da to “ne dolazi u obzir”, prenose hrvatski mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here