EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen i bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn apelovali su danas na austrijsku vladu da primi izbeglice iz grčkih izbegličkih smeštaja.

U emisiji “Svetlost u tami” Van der Belen je ukazao da u grčkim kampovima vlada vanredna situacija koja zahteva “prvu pomoć”. On je pozvao vladu da pre svega preduzme nešto za decu, i podsetio da ona žive u “prljavštini” i uslovima koji su nedostojni Evrope.

Kardinal Šenborn je naglasio da su izbeglice u Grčkoj postali “deo političke igre”. On je rekao da razume da je vladi teško, ali i dodao da politika ne može imati poslednju reč, već ljudskost.

I gradonačelnik Beča Mihael Ludvig se izjasnio za prijem izbeglica, rekavši da je Božić slavlje mira i porodice i da bi Isus Hrist sam pozvao na pomoć tim ljudima. Prethodno se i vicekancelar Verner Kogler izjasnio za prijem izbeglica.

Međutim, Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca izričito je protiv prijema izbeglica iz Grčke, i kao argument navodi da se tim prijemom ne bi rešio ukupan problem migacije, već bi se samo ohrabrile kriminalne organizacije da krijumčare ljude u Evropu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here