Youtube/Armenian Public TV
Araik Arutjunjan

Predsednik nepriznatog Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan je u video-obraćanju putem fejsbuka rekao da ako nekoga i treba optuživati za „izdaju“, onda je to ceo jermenski narod.

Arutjunjan je objavio delove prethodnih obraćanja, uključujući i obraćanje iz grada Šuša, rekavši da je to učinjeno radi toga kako se ne bi tražili izdajnici i „oni koji su prodali zemlje“. Prva epizoda je snimljena 3. oktobra kada je protivnik zauzeo Tališ i došao do Madagiza. Tada je čitavom severu pretila opasnost.

Prema rečima predsednika nepriznatog Nagorno-Karabaha, tada se deo vojnika panično povukao iz područja Ehniker i nije bilo dovoljno resursa da se obezbedi pozadina. Neke neregularne jedinice su odbile da idu na prvu liniju.

– Rekao sam da ću otići na prvu liniju, ali oni su odbili – rekao je Arutjunjan.

Ipak je deo vojnika krenuo sa njim i zadatak je bio rešen. Predsednik je rekao da govori o tome, jer je prinuđen.

Kako kaže, svaki put je upozoravao na to da postoji potreba za ljudstvom. Arutjunjan ističe da je prema procenama eksperata bilo potrebno mobilizovati 80.000-100.000 ljudi kako bi pobedili.

– Ko je ‘prodao zemlju’? Učinili smo to kao narod, izdali smo našu decu od 18-20 godina. Izdali smo svi zajedno – kaže Arutjunjan.

Prema njegovim rečima, političari koji danas traže izdajice neka pruže dokaze o svom učešću, o učešću svojih bližnjih i rođaka.

– Selfiji se ne računaju – dodaje predsednik.

– Koga god da pitate – bio je u Omaru. Tamo su se odvijale veoma teške borbe, ali zahvaljujući vojnicima, položaji su uskoro bili uspostavljeni. Prevarili ste narod praveći selfije – poručuje Arutjunjan.

Kako kaže, bilo je problema sa kontrolom vazdušnog prostora, posebno su im problem pravile bespilotne letelice. Borili su se uglavnom 18-godišnjaci. Na kraju je postojala opasnost od toga da ih opkole, zbog čega je i potpisan mirovni sporazum.

Arutjunjan je nazvao izdajicama i muškarce iz Nagorno-Karabaha koji su ostavili zemlju i sakrili se na teritoriji Jermenije.

Na kraju svog obraćanja, predsednik je pozvao stanovnike Nagorno-Karabaha da ne učestvuju u protestima u Jerevanu.

– Ne uplićite se u političke intrige – poručio je Arutjunjan, pozivajući stanovnike Karabaha da se vrate u zemlju.

Prema njegovim rečima, sve su to provokacije, ali je potrebno pokazati jedinstvo pred spoljnim neprijateljem.

Arutjunjan je istakao da će vlasti učiniti sve da obnove infrastrukturu i obezbede sve što je neophodno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here