EPA/Bonnie Cash
Džo Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden otputovaće u utorak u saveznu državu Mičigen da izrazi podršku štrajku radnika kompanije Junajted auto iz Detroita.

Bajden će tom posetom doći u centar spora između sindikata koji ga podržavaju sa autoindustrijom u Detroitu, ocenjuje Rojters.

Bajden, predsednik iz redova Demokratske stranke, vidi sebe kao predsednika koji je naklonjen radničkim sindikatima i planirana poseta Mičigenu tokom koje će podržati pravo radnika na sindikalnu akciju i angažovanje u kolektivnim pregovorima, zakazana je samo dan pre dolaska bivšeg predsednika Donalda Tramp u tu američku državu.

“U utorak idem u Mičigen da podržim proteste i izrazim solidarnost sa muškarcima i ženama zaposlenim u kompaniji Junajted auto koji se bore za pravičan udeo u vrednosti koju stvaraju”, rekao je Bajden.

Portparol Trampove kampanje izjavio je da je Bajdenovo putovanje u Mičigen “jeftina medijska operacija”.

“Jedini razlog zašto Bajden u utorak ide u Mičigen je najava predsednika Trampa da će u sredu posetiti Mičigen”, navedeno je u saopštenju štaba Trampove kampanje.

Članovi američkog sindikata Ujedinjenih radnika u automobilskoj industriji (UAV) proširili su u petak štrajk protiv velikih kompanija i obustavili rad u 38 centara za distribuciju auto-delova kompanija “Dženeral motors” i “Stelantis” u 20 saveznih država.

Još 5.600 radnika priključilo se štrajku u koji je prošle nedelje stupilo 13.000 od 146.000 članova sindikata, preneo je ranije Glas Amerike.

Kompanija “Ford” je pošteđena dodatnih štrajkova jer je ispunila neke od zahteva sindikata tokom prošlonedeljnih pregovora, saopštio je predsednik UAV Šon Fejn.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here