Tanjug

U Kruševcu je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorena nova kovid bolnica, kapaciteta 500 mesta, koja će doprineti jačanju zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa.

– Bolnica u Kruševcu je spomenik budućnosti, i govoriće o delima koja smo preduzeli za kratko vreme, u teško vreme za naš narod – konstatovao je Vučić u izjavi novinarima po dolasku.

Prvi pacijenti biće primljeni već sutra, rano ujutru.

To je druga bolnica, pored one u Batajnici, koja je izgrađena za oko četiri meseca.

Prostire se na 12.500 kvadratnih metara na lokaciji nekadašnje kasarne “Rasina”.

U njoj je posao dobilo oko 600 lekara, sestara i drugog medicinskog osoblja, a biće pod ingerencijom KC Niš.

Vučić je rekao da je ponosan na Srbiju, na ljude koji su radili na bolnici u Kruševcu, i kao u Batajnici, za četiri meseca završili nešto što je velelepno.

– Ti ljudi su radili danonoćni i pokušaću da se zahvalim radnicima. Uradili su veliki posao i sada imamo bolnicu sa 493 postelje, 150 na intenzivnoj nezi. To je 150 monitora i 150 respiratora i to ”haj flou” respiratora – objasnio je on.

Vučić je kazao da svi traže sada baš te respiratore, jer su oni nešto posebno.

Ukazao je da u skladištima ima još 56 takvih i 57 pokretnih respiratora koji će biti dati bolnicama u Srbiji.

Najavio je i dalju nabavku ”haj flu” respiratora za buduća vremena.

– Ovde smo napravili fantastičnu stvar, čime ćemo pokriti ne samo Kruševac, već i severni deo Raskog okruga, značajni deo Moravičkog, te i južnog dela Šumadijskog okruga, ali i Topličkog dok ne završimo bolnicu u Prokuplju. Imaćemo i deo bolesnika sa KiM. Ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali to će biti pre svega sa severa pokrajine – rekao je on.

Vučić je kazao da je za razliku od ranije, kada je, kako je ukazao, javna nabavka trajala godinu i po kako bi se promenio linoleum u liftu, za samo četiri meseca podignuta bolnica.

– Mali broj zemalja i naroda može to tako dobro, brzo i kvalitetno da uradi – naglasio je on dodajući da ostaje još da se radi na drugim objektima kako bi se napravila dodatna logistika, ali su intenzivna i poluintenzivna nega završeni.

Vučić je preneo da je oprema za bolnicu koštala 9,5 miliona evra.

– U Batajnici ima već 530 bolesnika. Zamislite da nemamo Batajnicu i toliko mesta. Sada imamo i u Kruševcu i mnogo ćemo života ovim spasiti. Kada smo krenuli da gradimo neki su govorili zašto bacamo pare kada je pobeđena korona, ali srećom je neko razmišljao unapred. U ovom maglovitom danu sam ponosan na našu zemlju i divne ljude koji su ovo uradili – nalasio je on.

Vučić je na kratko porazgovarao i sa majstorima, koji su bili angažovani na izgranji bolnice, variocima iz Obrenovca, kojima je zahvalio za, kako je rekao, vredne ruke i sav uložen trud.

Podsetio je da je radove obišao pre 20-ak dana i da je “neverovatno” šta je sve još urađeno za samo tri nedelje.

– Ovo je od ogromnog značaja, ovo nam svaki dan spsava desetine života – primetio je Vučić.

Otvaranju bolnice, pored predsednika, prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here