Tanjug/AP
Predsednik Rumunije Klaus Johanis

Rumunski predsednik Klaus Johanis najavio je da će se kandidovati za novog šefa NATO da zameni Norvežanina Jensa Stoltenberga na čelu te organizacije.

Za sada je favorit za novog generalnog sekretara Alijanse odlazeći holandski premijer Mark Rute.

– Odlučio sam da se kandidujem na mesto generalnog sekretara – rekao je Johanis u kratkom obraćanju, ističući svoje iskustvo kao predsednika Rumunije, istočnoevropske zemlje koja je na isturenom položaju NATO od početka ruske invazije na Ukrajinu.

On je rekao da je vreme da Rumunija, članica NATO od 2004. godine, preuzme još veće odgovornosti s obzirom na sadašnji bezbednosni kontekst. Johanis (64) je rekao da je to „legitimna aspiracija“ njegove zemlje koja je prošla kroz „duboke transformacije“ i može da doprinese da se oblikuje nova vizija, naspram „ozbiljne i trajne ruske pretnje“.

Johanis se suočava sa konkurencijom 57-ogodišnjeg Marka Rutea, čije se ime mesecima pominje kao naslednika Stoltenberga. Odluka se donosi konsenzusom među zemljama članicama Alijanse za to mesto koje pripada Evropljaninu.

Više zemalja, među kojima su Francuska, SAD, Velika Britanija i Nemačka, već su izrazile podršku odlazećem šefu holandske vlade. Ali se tome protivi premijer Mađarske Viktor Orban, koji ima bliske veze sa Rusijom, piše Frans pres.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here