EPA/Đorđe Savić

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić kaže za Kosovo onlajn da novu vladu Srbije očekuje vrlo teška godina po pitanju pritisaka sa raznih strana u vezi sa Kosovom, ali i raznim drugim pitanjima, kao što je usaglašavanje sa spoljnom politikom.

“Jako je važno da Beograd ostane definitivno čvrst po pitanju odbrane onoga što je definisao kao ‘crvene linije’, a to je da nema ni defakto ni de jure priznavanja Kosova. Pogotovo je važno u ovom procesu, pošto se ne traži de juro priznavanja, to defakto priznavanje. Po meni, to bi značilo odbacivanje najvećeg dela, odnosno nekih ključnih elemenata francusko-nemačkog plana”, kaže Mitić.

Po njemu, francusko-nemački predlog “znači odricanje od Kosova”.

“Ukoliko se to dogodi, posle toga bilo kakve ‘crvene linije’ više nisu ni važne, uključujući i pitanje Ujedinjenih nacija, a pogotovo pitanja de jure priznavanja. Čini mi se da su i ovako postavljene ‘crvene linije’ Beograda vrlo, vrlo niske, i ukoliko bi one bile ugrožene, to bi predstavljao jedan dodatni problem”, smatra Mitić.

Ističe da se Beograd nalazi pod raznim vrstama pritisaka i sa drugih strana, i po pitanju usaglašavanje za zajedničkom spoljnom politikom i po pitanju raznih drugih hibridnih pretnji.

“Međutim, činjenica je da mora da se prekine sa metodom davanjem ustupaka pod pritiskom na te hibridne krize koje izazivaju vrlo jasno i koordinisano i Kurti i Kvinta. Očekujem jednu vrlo tešku godinu za Beograd, ali nadam se jednom mnogo čvršćem stavu koji neće ugrožavati ove najosnovnije linije, upravo zbog toga što nam sledi jedna godina nakon koje može doći do ozbiljnijih, ne samo geopolitičkih promena, nego i političkih promena u Evropi, koje mogu da budu vetar u leđa stavovima Beograda”, zaključuje Mitić.

5 COMMENTS

  1. Pa zar je jos nesto ostalo sto nismo izdali na Kosovu.Ja mislim da je sve predano,ako nije da mi neko kaze sta jos imamo na Kosovu.

  2. Nijedna vlada nema pravp da prizna ili potpise nesto bez volje Srpskoga naroda. Tako ovo sve ste se pise je bezveze stalno neki strucnjak se pojavi sa nekim od svojih strucni izjava a nemaju pojma ni o cemu.

    • @Sasa.Srbski narod bira svoju vlast i sve sto vlast potpise je upravo volja naroda.Ja licno kao i 90% naseg naroda nisu prihvatili pasose BiH,kao sto i sada Srbi na KiM nisu prihvatili registarske tablice RKS.Znaci izabrani ili postavljeni od MZ vlast potpisuje i donosi odluke;Narod se ne Pita;

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here