EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Borut Pahor

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je premijerka Srbije Ana Brnabić formalno u pravu da se u dokumentima ne pominje međusobno priznavanje Srbije i Kosova, ali je kazao kako očekuje da će se uspešan dijalog Beograda i Prištine završiti međusobnim priznanjem.

– Želeo bih da dijalog ponovo ojača, jer je njegov uspeh na obostranu korist. Obe strane na žalost sada ističu pre svega razloge zbog kojih ne mogu da ga nastave. Razumem ih, ali to nikud ne vodi – ocenio je Pahor u intervjuu Politici.

On je u vezi s ratom u Ukrajini rekao da se sada odlučuje o geopolitičkoj sudbini Zapadnog Balkana u narednih 10 do 15 godina.

– Činjenica da EU ne želi ili ne zna snažnije da dođe u ovaj deo Evrope imaće posledice. Na ovom prostoru će se učvrstiti Rusija, Kina, Turska i zalivske države. EU nikako ne uspeva to da sagleda. I dalje ću se preko inicijative Brdo-Brioni zalagati za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i njegovo priključivanje EU – istakao je Pahor.

On smatra da Slovenija i Srbija imaju odlične, vrlo razgranate i raznovrsne odnose.

– Srbiji nije lako. Vidim da moj prijatelj Vučić ne može u potpunosti da računa na evropsku budućnost Srbije. Zato se trudi da očuva strateške odnose sa svim stranama, a to je u ovim geostrateškim odnosima sve teže i teže. Vrlo je važno da pri svim problemima Srbija jača demokratiju i kroti nacionalizam – poručio je predsednik Slovenije.

7 COMMENTS

    • To je istina, ali vucic je sa njima veliki prijatelj. Kada ga posecuje mozda spavaju u istom krevetu?

  1. Cuj janeza priznacete vi i donbas i krim uskoro. Mi nemamo politicara koji bi vama adekvatno odgovorio.

  2. Gospodine, priznanja KiM nece NIKADA biti ni pod kojim uslovima! Moracete unistite 7 miliona Srba, ili da nas negde preselite, da bi ste zavrsili taj prljavi posao za siptare.

  3. Сами су нас напустили. Нико их није отерао… Шта сада хоће? Имају своју Европу, нека се играју са њима… Овде нам не требају!

  4. Pregovori srbije pristine treba da dodju DO KUKURSA

    HVALA BOGU SE VUCIC PROBUDIO I VODI POLITIKU KAO TURSKA DOBRE ODDNOSE DA SA EU ALI ULAZ I PREDAJA NIKAD

    ULAZ SRBIJE ZNACI PRIZNAJENJE KOSOVO ZBOGOM REPUBLIKA SRPSKA
    Kada Edi RAMA KAZE ALBANIJA CE UCI KRAJ VEKA U EU
    KADA CE SRBIJA STO NIJE U NATO STO NIJE UVELA SANKCIJE ZNACI NIKADA

  5. Pregovori do kraja 2023 god moraju da dovedu do Sveobuhvatnog sporazuma između dve strane Srbije i Kosova ma koliko to nekome neprihvatljivo il teško palo to jeste tako mora biti drugog izlaza nema ka putu ka EU i nove investicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here