pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evropska komisija smatra da zaustavljanje tranzita ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, čiji sporazum ističe 31. decembra 2024, preti Evropskoj uniji „najgorim scenarijem“, piše evropsko izdanje Politika, pozivajući se na dokument Evropske komisije, prve će na udaru biti Austrija, Mađarska i Slovačka.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao u Evropskom parlamentu da Evropska komisija „nije zainteresovana za produženje tranzita gasa preko Ukrajine“. Međutim, prema dokumentu, u stvarnosti Evropska komisija očekuje nekoliko problema.

„To znači da će EU uskoro izgubiti oko 5 odsto svog uvoza gasa, uglavnom u zemlje centralne i jugoistočne Evrope (koje plaćaju ruski gas u rubljama). Ako se ovaj gubitak poklopi sa dugim periodom niskih temperatura, može stvoriti najgori scenario za zemlje EU koje i dalje dobijaju gas preko Ukrajine“, navodi se u dokumentu.

Evropska komisija takođe upozorava da bi napuštanje ukrajinskog tranzita zahtevalo njegovu zamenu gasom koji dolazi preko Nemačke, Italije ili Turske, što bi dovelo do povećanja troškova transporta i skladištenja, što bi predstavljalo dodatno opterećenje za ove zemlje EU. Situaciju dodatno komplikuje jednostrano uvedena carina na izvoz gasa od strane Nemačke.

Međutim, analiza dokumenata Evropske komisije u proteklih pet godina pokazuje da se osnovni scenario u njenim prognozama vezanim za klimatske i temperaturne uslove uvek zasniva na tezama o globalnom zagrevanju. Tako, i u situaciji sa prestankom tranzita kroz Ukrajinu zimi, EK se nada da će izbeći najteže posledice zbog klimatskih promena.

S druge strane, prelazak Austrije, Mađarske i Slovačke na tranzitne isporuke gasa preko zapadnoevropskih zemalja povećaće stepen njihove zavisnosti od ostatka Evropske unije, što je korisno za Evropsku komisiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here