EPA/Atef Safadi

Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa, kojem je posredovao Katar, stupilo je na snagu jutros u 7 časova po lokalnom vremenu.

U satima koji su prethodili privremenom prekidu vatre aktivirale su se sirene za opasnost od raketnih napada u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom, a izraelska vojska izvestila je o intenzivnim akcijama u ovoj palestinskoj enklavi, u nastojanju da unapredi svoju operaciju protiv Hamasa što je više moguće, u poslednjim satima pre pauze u sukobima, prenosi Tajms of Izrael.

Prema najavama katarskih posrednika, u 16 časova po lokalnim vremenu biće oslobođeno 13 talaca koje militanti drže u Gazi, a zatim i za sada neodređeni broj palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Tokom naredna četiri dana, najmanje 50 žena i dece će biti oslobođeno, a procenjuje se da će 190 ostati u rukama Hamasa.

U istom periodu, očekuje se da će 150 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena i maloletnika, od kojih su neki osuđeni za pokušaj ubistva, biti oslobođeno.

Sporazumom se podstiče dodatno oslobađanje talaca, a Izrael je pristao na dodatni dan primirja za svakih deset dodatnih talaca koje Hamas oslobodi.

Njime je takođe predviđena isporuka goriva i humanitarne pomoći u Gazu tokom prekida vatre, prvog otkako je Hamas izazvao rat pre skoro sedam nedelja napadom na izraelsku teritoriju 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila, i oteto 240 talaca.

Hamas, koji Izrael, SAD i druge zapadne sile smatraju za terorističku organizaciju, saopštio je da će primirije dati Palestincima vremena da se oporave nakon intenzivnog izraelskog vazdušnog i kopnenog napada u kojima je prema vlastima u Gazi ubijeno više od 14.500 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here