EPA-EFE/JAMES GOURLEY
Koronavirus u Australiji

Nakon najnovijih poplava koje su zahvatile Južnu Australiju postavlja se pitanje da li će sistem snabdevanja moći da odgovori na sve zahteve u obezbeđivanju neophodnih količina hrane u drugim delovima zemlje, koje zavise od transporta iz ili preko ove države.

Savezna vlada je pokušala da umiri uveri i stanovništvo da neće ostati bez hrane, nakon što su velike poplave prekinule glavne saobraćajne veze u centru zemlje.

Poplave u unutrašnjosti oštetile su železničku infrastrukturu u Južnoj Australiji i prekinule linije snabdevanja hranom ka Severnoj teritoriji i Zapadnoj Australiji krajem prošle nedelje.
Nedostatak hrane i osnovnih zaliha sada je problem u Darvinu, Zapadnoj Australiji, ali i u udaljenim mestima Južne Australije poput Kuber Pidija.

– Naša prva briga je za bezbednost i potrebe onih koji su direktno pogođeni i znamo da zajedničkim radom možemo da obezbedimo da se mašine kreću i da obnove lanci snabdevanja širom zemlje – rekla je u subotu savezna ministarka za upravljanje vanrednim situacijama Bridžit Mekenzi.

Prema njenim rečima, i zajednica može da mnogo pomogne u tome, na taj način što će kupovati samo namirnice koje su potrebne, a ne da ih nagomilava.
Stvaranje zaliha, kako je istakla Mekenzi, nepotrebno pove
ava potražnju, a zatim direktno utiče na ponudu.

– Vladin nacionalni mehanizam za koordinaciju radi na opcijama sa državama i teritorijama kako bi obezbedili da osnovnih namirnica ima na zalihama, i da brzo reaguje – rekla je Mekenzi.

U Južnoj Australiji je u petak proglašena vanredna situacija u trajanju od 14 dana, što je omogućilo komesaru državne policije Grantu Stivensu da upravlja kretanjem tereta i poboljša sigurnost snabdevanja hranom u Južnoj Australiji.

Autoput Stjuart, glavna veza između Adelajda i Darvina, ostao je u pojedinim delovima pod vodom u subotu, s tim da se ne zna u kom vremenskom roku će autoput ponovo biti osposobljen za saobraćaj.

Starački domovi bez hrane

Prema rečima Ričarda Forbsa, iz Australijskih nezavisnih distributera hranom (IFDA), ovo je do sada najveći poremećaj u lancu snabdevanja hranom u Zapadnoj Australiji koji je u živom sećanju.

– Ovo je izuzetno ozbiljna situacija. Hiljade tona hrane se transportuje svakog dana iz istočnih država na zapad. Oštećenje infrastrukture je značilo da je 6.500 objekata, koje opslužuje IFDA, uključujući staračke domove, kafiće i restorane, odmah ostalo bez hrane – istakao je Forbs.

Supermarketi bez robe

Portparol Vulvortsa rekao je da isporuke prodavnicama u Zapadnoj Australiji, koje su već kasnile zbog kovid izolacija, sada dodatno prolongirane zbog poplava. Ova trgovina trenutno imanje nekih artikala manje, ali portparol je istakao da raspolažu i dalje ključnim, osnovnim artiklima i da se trude da što pre povećaju neophodne zalihe robe.

I predstavnik Kolsa se složio da će verovatno neki proizvodi biti privremeno nedostupni zbog poplava u delovima regionalne Južne Australije i dodao da čine sve što je u njihovoj moći da se proizvodi obezbede.

Oštećena pruga

Prevoz tereta u Zapadnu Australiju iz istočnih država obustavljen je nakon što su poplave oštetile delove železničke linije između Adelajda i Perta. Deonice Trans-australijske železnice, koja povezuje istok i zapad države poplavljeni su tokom jakih kiša u Južnoj Australiji.

Australijska železnička korporacija saopštila je da se šteta još uvek procenjuje, a procenjeni datum obnove još nije poznat. Preko 400 km od 2688 km duge železničke pruge je oštećeno u poplavama. Prijavljeno je da je nekoliko vozova nasukano na pruzi, tako da ne mogu da prođu kroz oštećena područja.
Radovi na liniji su u toku.

Vaučeri za pomoć biznisima

Premijer Južne Australije Stiven Maršal najavio je prošireni plan ekonomskih stimulacija za ovu državu, koji uključuje vaučere koje će građani dobijati za smeštaj i određene zabavne i kulturne događaje. Ovi vaučeri su, prema rečima premijera, vrlo popularni u Južnoj Australiji.

Novi državni vaučer za smeštaj obuhvataju dve vrste. Za centar grada su u iznosu od 100 dolara, a 50 dolara van grada. Premijer smatra da će ovo mnogo pomoći biznisima koji su imali nedostatak potražnje u poslednjih četiri ili šest nedelja, kako bi izašli iz nepovoljne finansijske situacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here