Kosovo online
Viktor Orban i Milorad Dodik

U atmosferi političkih previranja u Bosni i Hercegovini, premijer Mađarske posetio je Sarajevo, pa Banjaluku. Neposredno po odlasku Viktora Orbana analiziraju se dometi posete i upućene političke poruke, prenosi RTS.

Orban je u Banjaluku došao preko Sarajeva. Tamo se u četvrtak tokom popodneva sastao sa predsednicom Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i sa članovima trojnog predsedništva.

Tamo nije bilo obraćanja za javnost kao što je to bilo juče u Banjaluci, ali ono što jeste bilo isto jeste pominjanje jednog imena – Kristijana Šmita.

Predsednica Saveta ministara je rekla da njegovo najnovije nametanje izmena izbornog zakona u stvari udaljava Bosnu i Hercegovinu od evropskih standarda. Isto to rekao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u zajedničkom obraćanju sa Orbanom, navodeći i da je to udar na evropske vrednosti.

Mađarskom premijeru je u Banjaluci uručen i orden kojim je on odlikovan 9. januara za dan Republike Srpske. Posle toga je održan i poslovni forum.

Dodik je, između ostalog, rekao “molimo Evropu da nam omogući naš lokalni dogovor“, a Orban je primetio da “Evropa nije fer prema Republici Srpskoj“.

Ministar u Vladi Republike Srpske Željko Budimir rekao je, komentarišući te poruke, da će Mađarska uskoro predsedavati Evropskom unijom i da joj je stalo, kao dobrom susedu, da se dogovori dešavaju unutar BiH od strane njenih glavnih političkih subjekata, a ne nametanjem i intervencijama koji dolaze s polja.

– BiH se doživljava kao jedan eksperiment gde odmah po otvaranju pregovora sa EU jedan nelegalni stranac, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, nameće izmene izbornog zakona – rekao je Budimir i upitao “gde je tu demokratija”.

Nedejtonska BiH nema budućnost

Baš u danu kada je Viktor Orban stigao najpre u Sarajevo, a potom i u Banjaluku, pomenuti Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, boravio je u Beogradu i tamo mu je predsednik Srbije rekao da je Srbija garant Dejtona, a samim tim i garant Republike Srpske i njene autonomije unutar Bosne i Hercegovine.

Na pitanje koliko je Banjaluci važna ta poruka, Budimir odgovara da su te poruke važne jer nedejtonska BiH nema budućnost.

– Republika Srpska je entitet, BiH je državna zajednica, to je sve potvrđeno u Dejtonu. Dejtonska BiH ima budućnost, nedejtonska BiH, u kojoj neko spolja izigrava izvršnu zakonodavnu i sudsku vlast, nema budućnost. Zato su te poruke važne – navodi Budimir.

Orban prvo otišao u Sarajevo, pa u Banjaluku

Budimir je istakao da Orban jako pazi kada dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

– On je prvo došao u Sarajevo, sastao se sa predsednicom Saveta ministara, sastao se sa članom predsedništva. Posle toga je došao u Banjaluku gde je poslao ruku i jednima i drugima. Republika Srpska prihvata ruku Viktora Orbana i kroz privrednu, političku, kulturnu saradnju – rekao je ministar u vladi RS.

Napominje i da se u Sarajevu, kad se pojavi drugačije mišljenje, ono doživljava kao napad na njihovu ideju Bosne i Hercegovine, ali i ukazuje da je otvaranje pregovora sa EU bilo za sve konstitutivne narode.

– I Mađari to podržavaju, nemojte zaboraviti da je mađarski general u ovome trenutku i glavnokomandujući Eufora u Bosni i Hercegovini. Mađari su se pokazali kao jedan vrlo konstruktivan faktor – ističe Budimir.

Dodaje da je Mađarska najvažniji strateški diplomatski saveznik Srpske i da njeno predsedavanje Unijom doživljava kao nešto što će pomoći ovom regionu da se integriše brže u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here