EPA/Roman Pilipey
Foto: Arhiva

Pripadnici ukrajinske vojske su u protekla 24 časa sedam puta prekršili primirje u Donbasu, izjavio je portparol samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

On je istakao da se u pucnjavi koristilo snajpersko i drugo malokalibarsko oružje, kao i teški mitraljezi i bacači granata.

U zoni pucnjave našlo se šest naselja DNR.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

1 KOMENTAR

  1. Tu agoniju treba privesti kraju i ne dozvoliti da se ponovi krsenje mira. Naivan je svako, ko misli da ima drugo resenje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime