Prelazni trgovinski sporazum od februara na obe strane

0

Zamenik direktora vladine Kancelarije za pridruživanje EU Srđan Majstorović najavio je da će u martu u Beogradu biti održan sastanak predstavnika Vlade Srbije i Evropske komisije o praćenju primene trgovinskog sporazuma, a pozitivna ocena ubrzaće dobijanje upitnika za članstvo u EU.

 

Majstorović je istakao je da trgovinski sporazum, kao deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pedstavlja osnovu za uspostavljnje zone slobodne trgovine u narednih šest godina, u okviru koje će biti uspostavljena nova pravila, standardi i institucije.

On je podsetio da će, prema sporazumu, ove godine carine biti ukinute za 58 odsto industrijskih proizvoda, koje se sad carine sa 1,48 odsto, a 2011. godine za još 10 odsto proizvoda, 2013. za sledećih 20 odsto, da bi 2014. carina bila ukinuta i za najosetljivije proizvode.

 

Majstorović je ocenio da je dobro bilo što je Srbija pre godinu dana počela jednostranu primenu sporazuma, jer je za 10 meseci primene, ostvaren manjak od 78 miliona evra zbog ukidanja carina, ali i ušteda preduzeća od 310 miliona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here