Lična arhiva
U duhu davno prošlih vremena: Pozdravna reč domaćina

Udruženje Bečke poete organizovalo je manifestaciju Asocijacija na stara vremena, zamišljenu kao prelo sa besedama uz ukusna jela. Duh, davno prošlih vremena dočaran je pričama, glumačkim scenama i “bakinim kolačima”.

Kumovi ove manifestacije bili su Jadranka Stanojević i Dragan Perišić.

Posle zdravica i poruke domaćina, Mirel Tomas, predsednice uduženja Bečke poete, prisutnima se obratio gost iz Sidneja prof. Zoran Jovičić, predsednik Srpskog svetskog kongresa dijaspore koji je rekao da deca u dijaspori srpski jezik najpre nauče u crkvi, zatim posredstvom frankfurtskih “Vesti” i televizije Pink.

Pored Jovičića manifestaciji je prisustvovala i prof. Ivana Ašanin, takođe predstavnik ove organizacije.

Potom je guslar Radan Gavrilović zdravicu govorio uz gusle. Na sve te “zdravice” stigao je odgovor od domaćina – Vesna Đapo, članica crkvenog hora, recitovala je “Himnu ljubavi” apostola Pavla.

U programu je zatim Velibor Antanasijević “Mladensku sobu” i “Beganje devojke” čitao iz knjige “Svadbeni običaji u Kosovskom Pomoravlju početkom 20. veka” Zorice Šošić-Maksimović .

Izvedena je i poema “Tuđinka”, autorsko delo Mirel Tomas, a Jadranka Stanojević pročitala je “Kako se nekad poštovao čovek, kao muž”, autorsku pesmu Dragane Perišić. Priču “Pričala mi moja baka” pročitala je prof. Žana Živana Popović, dugogodišnji član uprave Bečkih poeta, a autor ove priče je Mirel Tomas.

Na pitanje: “Šta je brak?” dala je odgovor Luca Tadijanović i dobila aplauz skoro na svaku njenu rečenicu koju je pročitala. Monolog o tome kako se udavala izvela je Zorica Đuđić Mitić, koja je inače i autor.

Skeč “Snaja i svekrva” u kome su se na kraju potukle snaja i svekrva, tako da je slama letela po celom prostoru, izvele su Mirel Tomas i Mirjana Rab,

Između izvođenja poema i skečeva nastupali su guslari Radan Gavrilović i Željko Heider i uz drevni instrument pevali pesme koje su u davnim vremenima bili jedina informacija, škola i zabava.

– Uverili smo se da u Beču imamo sjajne guslarske talente – rekla je Tomasova.

O pravima žena

Radojka Čabarkapa, Mirel Tomas, Slavica Gavrilović

– Otputovali smo i u doba Petra Petrovića Njegoša iz kog vremena smo mnogo toga i predstavili, o “Gorskom vijencu” i mudre poruke čitao je Andrej Đurišić, dugogodišnji član Bečkih poeta. Da bi dočarali još više nekadašnju 1871. godinu, pročitali smo nekoliko različitih novinskih vesti, a jedna od tih je bila objava knjige o “Ženskim pravima”, koju je čitala Mirjana Rab. Tako smo čuli da je u to doba prvi put objavljena knjiga o ženskim pravima, po kojoj se trebalo ponašati. Mi znamo da su ženska prava tek kasnije stvarno i uvedena u zakon. A da ne pričamo o tome koliko smo i danas daleko od ravnopravnosti u mnogim delovima sveta – ukazala je Mirel Tomas.

Poslastice

Poslastice i druga jela, koja su upotpunila ovo veče spremili su Jadranka Stanojević i Dragan Perišić, Zorica Isailović, Mirnana Rab, Vesna Đapo, Luca Tadijanović, Slavica Gavrilović.