EPA-EFE/LUKAS COCH
Skot Morison

Premijer Australije Skot Morison u odgovoru na molbu Radio-televizije Srbije nema ni reči žaljenja ili samokrivice zbog “slučaja Đoković”. Morison je još jednom potvrdio svoje tvrde stavove o kontroverznom slučaju oduzimanja vize Novaku Đokoviću i proterivanju sa Petog kontinenta.

Prvi čovek australijske vlade svoje pismo započeo je tvrdnjom, koju kao mantru, ponavlja već dva meseca neprekidno:

“Australija ima stroge zakone i pravila o graničnoj bezbednosti i niko nije iznad njih!”, stoji u odgovoru Morisona.

Morison potom navodi hronologiju dešavanja u vezi sa Novakom, pri čemu nijednom rečju nije izrazio žaljenje zbog golgote koju je svetski “broj 1” prošao u Melburnu uoči ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Australije u tenisu.

Takođe, ni reči samokrivice i samokritike zbog neadekvatnog i nekompetentnog postupanja australijskih državnih organa, što je potvrdio i Federalni sud Australije, kada je doneo odluku da se Đoković “oslobodi iz poluzatvora u hotelu Park u Melburnu”.

Da je bilo mnogo nelogičnosti i nepravilnosti potvrdila je i rasprava u Parlamentarnom komitetu pre dva dana.

Tada je utvrđeno da nisu tačni navodi premijera Morisona da je Novaku Đokoviću vizu odobrio kompjuter po automatizmu, nego su to učinili službenici Ministarstva za imigraciju i Ministarstva unutrašnjih poslova Australije, nakon detaljnih provera, čime je osnažena puna validnost vize.

Na sednici Komiteta je postavljeno i pitanje zašto se ime srpskog tenisera, ako se tvrdilo da je opasan po društvo, nije nalazilo na spisku osoba za praćenje.

Zvaničnik Ministastva unutrašnjih poslova je naveo da to i nije bilo važno, jer je Novak Đoković bio nadziran tokom svog boravka na Petom kontinentu. Potvrdio je to i Novak tvrdnjom da su helikopteri i brojne kamere pratili svaki od njegovih malobrojnih treninga u Melburnu.

U pismu, premijer Australije, potom, opravdava odluku svog ministra za imigracije Aleksa Hoka o proterivanju našeg asa.

– Ministar je doneo takvu odluku na bazi zaštite javnog interesa – navodi se.

Naravno, sve je zasnovano na imaginarnoj opasnosti da će Novak podstaći talas protesta protiv obavezne vakcinacije u Australiji.

U međuvremenu se ovoj tvrdnji suprotstavljaju i parlamentarci iz redova Liberalne partije Skota Morisona.

Tako je Trent Cimerman izjavio da se nije vakcinisao i da to “nikada neće učiniti, jer obavezna vakcinacija ugrožava slobodu izbora”! Usledila je zajedljiva poruka premijeru Morisonu: “Šta ćete sa Cimermanom, da li ćete i njega da proterate u Srbiju?”

Zamenik premijera Australije Barnabi Džojs poslao je SMS poruku jednom od kolega, u kojoj je premijera Morisona nazvao “licemerom i lažovom”.

Premijer Skot Morison, u pismu naglašava da su građani Australije mnogo žrtvovali u borbi protiv pandemije i da “s pravom očekuju da rezultati te žrtve budu zaštićeni”.

– Uverevam vas da ćemo se vrlo brzo vratiti normalnom životu i da ćemo pobediti ne samo Covid-19 nego i sve druge viruse kojima ćemo biti izloženi – tvrdi Morison i završava svoje pismo političkom porukom da je sve to “ostvareno teškim radom i žrtvovanjem Australijanaca, koji su, u ogromnom broju, prihvatili vakcinaciju i tako zaštitili sebe i zajednicu”.

Parlamentarni izbori u Australiji su u aprilu i očigledno je da se sve koristi u političkoj borbi.

U ovom trenutku opoziciona Radnička partija (Labor) ima prednost u svim istraživanjima sa čak 10 procenata.

Aktuelna vladajuća Liberalna (Liberal) partija Skota Morisona sada čini sve da dokaže kako sve radi u “javnom interesu”.

1 COMMENT

  1. Baš je skot. Niko u svijetu za njega ne bi ni čuo da nije i on i ostali, koji misle da su neko i nešto da ga šilje na čovjeku koji je najbolji na svijetu u poslu kojim se bavi, našem dragom Novaku Djokoviću koji je ne samo srpski ponos nego i svih i čestitih ljudi na ovom, ludom, svijetu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here