Premijer Češke: Nećemo slati oružje Ukrajini

0

Davanje oružje Ukrajini bi se shvatilo kao elemnt eskalacije: Bohuslav Sobotka

 

"Češka vlada se ne sprema da isporučuje oružje Ukrajini. Ukoliko bi odlučili sada da dajemo oružje Ukrajini to bi se shvatalo kao izvestan element eskalacije", kazao je Sobotka na konferenciji za novinare nakon zasedanja vlade.

 

Sobotka je time odbio apel lidera opozicione desnice, predsednika Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma češkog parlamenta, Karela Švarcenberga, da zvanični Prag pomogne Kijevu i u oružju.

 

"Moramo da pomognemo Ukrajini i u oružju. U suprotnom nema šanse protiv dobro opremljenih i uvežbanih ruskih jedinica a Putin će je korak po korak pojesti", kazao je Švarcenberg u intervjuu za nemački Rajniše post.

 

Švarcenberg je optužio u intervjuu nemačkom listu predsednika Rusije Vladimira Putina da pokušava da obnovi Sovjetski Savez a da mu je u Ukrajini pored dela teritorije stalo i do toga da se neprestano vode borbe, zato što bi to Ukrajinu destabilizovalo i ostala bi uruskoj sferi uticaja.

 

"Trebalo je da uvedemo sankcije još ranije, u vreme kada je Putin okupirao Krim. Oklevanje Evropske unije samo je u njemu ojačalo veru da može da nastavi", kazao je Švarcenberg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here