EPA/Grigoris Siamidis
Premijer Grčke KirIjakos Micotakis

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je da je „bio i biće“ zabrinut zbog „mešanja“ Rusije u poslove zemalja Zapadnog Balkana, prenosi „Fajnenšel tajms“.

– Bio sam zabrinut, a i dalje sam. Upravo zbog toga smatram da odluka koju je doneo Evropski savet treba da se revidira 2020. godine – rekao je premijer, komentarišući „rusko mešanje“ u poslove zemalja Zapadnog Balkana.

Ranije je grčki premijer izjavio da je pogrešna odluka EU da odlože pregovore o pridruživanju Albanije i Severne Makedonije i apelovao je da pregovori počnu sledeće godine.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva optužena za mešanje u situaciju sa određivanjem novog imena Makedonije, ali da nije ništa dokazano.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je takođe saopštilo da se u provladinim i opozicionim medijima Albanije pojavio niz članaka u kojima se pokreću teme „ruskih veza“ albanskog predsednika i premijera zemlje, kao i umešanosti Kremlja u unutrašnje političke procese na Zapadnom Balkanu. Albanski mediji ukazuju na predsednika Iljira Metu kao na „izvršioca ruskih scenarija“ u cilju destabilizacije Balkana. MIP Rusije je demantovao takve navode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here