Premijer jači i od crkve

0

Ne može mi niko ništa: Aleksandar Vučić
 

Prema istraživanju agencije Faktor plus rađenom za list "Politika", Vučiću bi u slučaju da su predsednički izbori sutra glas dalo 58 odsto građana, dok bi u slučaju da se on ne kandiduje za Nikolića glasalo 27 odsto. Rad aktuelnog predsednika države tokom njegovog dvogodišnjeg mandata negativno je ocenilo čak 45 odsto ispitanih.

Stanislava Pak Stanković, savetnica za medije šefa države smatra da to istraživanje nije relevantno.
 

Rejting prema potrebi

Etnolog Dragomir Antonić smatra da je bespredmetno komentarisati ogromnu popularnost premijera, navodno veću i od onog koji ima crkva.
– Istraživanja i ankete se naručuju onda kad to nekome odgovara i puštaju kad mu treba da bi se zaluđivao narod – prokomentarisao je Antonić za "Vesti".

– Kad se to radi profesionalno, negativno izjašnjavanje se deli na potpuno i delimično negativno. U ukupnom zbiru 46 odsto ispitanika je zadovoljno radom predsednika. Vučićev rejting je očekivan s obzirom na njegovu popularnost, a da je istraživanje urađeno s nekom profesionalnijom agencijom, pokazalo bi još bolji rezultat za Vučića. O Nikoliću da i ne govorim – kazala je Pak Stanković za naš list.

Ovakav skor Vučića i Nikolića, prema oceni istraživača javnog mnjenja Miroslava Šutića, nije za čuđenje jer je Vučić, kako kaže, inicijativu preuzeo na svim poljima u društvu.

– Taj spisak premijerovih velikih uspeha još uvek funkcioniše i kumulativni efekat i dalje raste – kaže Šutić za "Vesti".

On objašnjava da je takva situacija vidljiva već godinu i po dana, koliko je i Tomislav Nikolić u drugom planu.

– Nikolić je u trci za predsednika države pobedio ne na osnovu svog, već rejtinga naprednjaka koji je potom otišao Vučiću. Nikolić popularnost i poverenje kod građana bazira na ličnom autoritetu. Pri tom se nije pokazao naročito na čelnoj državnoj funkciji, pa je išlo dosta medijskih naslova koji mu ne idu u prilog, što mu je snizilo ukupni, ali i rejting među naprednjacima – zaključio je Šutić.
 

Dvojka za Tomu

Ispitanici u ovom istraživanju bili su prilično strogi u oceni rada predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Pokazalo se da je 27 odsto ispitanih je delimično, a 19 odsto potpuno zadovoljno, dok 52 odsto nije zadovoljno Načinom na koji se Nikolić odnosi prema najvažnijim spoljnopolitičkim pitanjima nije zadovoljio 52 odsto anketiranih, 28 odsto njih je povremeno zadovoljno, a 16 odsto jeste.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here