Pexels

Premijer Japana Fumio Kišida i nekoliko njegovih ministara jeli su danas morske plodove iz mora kod Fukušime gde je u toku ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane.

Ručak je imao za cilj da pokaže kako ispuštanje vode neće dovesti do negativnih posledica po zdravlje ljudi, prenosi japanska agencija Kjodo.

Japanski ministar ekonomije, odgovoran za nuklearnu politiku, Jasutoši Nišimura, rekao je da je Kišida jeo sašimi od brancina i hobotnice.

– Moramo da obavestimo ljude u zemlji i inostranstvu o kvalitetu morskih plodova uhvaćenih u moru u blizini nuklearnog kompleksa Fukušima – rekao je Nišimura.

Japanske vlasti su prošlog četvrtka saopštile da je započet proces ispuštanja prečišćene vode u Tihi okean iz nuklearne elektrane Fukušima, uništene u razornom zemljotresu i cunamiju u martu 2011. godine.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je japanska metoda ispuštanja vode u skladu sa globalnim bezbednosnim standardima i da će imati “zanemarljiv” radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu.

Kina je, sa druge strane, oštro kritikovala ispuštanje vode i uvela je opštu zabranu uvoza morskih plodova iz Japana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here