Flickr/MEAphotogallery
Na letove premijera potrošeno 4.000.000 dolara

Novi izveštaji Nezavisne uprave za parlamentarne troškove otkrivaju detalje koliko su savezni poslanici potrošili od izbora prošle godine, pri čemu je najviše novca otišlo na putovanja političara i zaposlenih u Kanberu i nazad, kao i na troškove njihovih kancelarija.

Iako se sa objavom ovih podataka kasnilo zbog tehničkih problema, te zbog toga što je objava izveštaja odložena, javnost je sad po prvi put dobila uvid u troškove političara od formiranja laburističke vlade u maju 2022.

Premijer Entoni Albaneze, predsedavajući Predstavničkog doma Toni Berk i lider opozicije Piter Daton, najviše su potrošili u prvim mesecima nakon izbora.

Najveći račun je napravio premijer, koji je potrošio 684.665 dolara. Drugi najveći potrošač, Toni Berk je napravio ceh od 398.410 dolara, a odmah za njim je opozicioni lider Piter Daton sa 363.003 dolara, dok je ministarka za životnu sredinu Tanja Plibersek potrošila 326.248 dolara.

Takođe, premijer je najviše potrošio na međunarodna putovanja, 82.729 dolara za letove, kao i pola miliona dolara za putne troškove zaposlenih u njegovom kabinetu.

Kad je reč o najvećim troškovima za putovanja, slede ministar odbrane i zamenik premijera Ričard Marls, poslanik Daren Čester i pomoćnik ministra trgovine Tim Ejres, koji su svi imali troškove preko 25.000 dolara, dok je Toni Berk bio peti na listi sa 23.420 dolara.

Kao i do sada, političari iz ruralnih krajeva i političari iz Zapadne Australije, na vrhu su liste kada su u pitanju naknade za noćenja i putovanja u zemlji.

Poslanik Nacionalne stranke Kolin Bojs, kome je ovo prvi mandat, i koji predstavlja saveznu biračku jedinicu Flin, duplo veće površine od Tasmanije, potraživao je najviše putne troškove u iznosu od 29.623 dolara u svojim prvim mesecima u Parlamentu.

Lider iste stranke Dejvid Litlpraud, kao i predstavnici opozicije za klimatske promene i energetiku Ted O’Brajen i zdravstvo En Raston, naplatili su po više od 15.000 dolara na ime putnih troškova.

Najveće porodične putne troškove potraživali su poslanici iz Zapadne Australije. Poslanica iz Perta Tanja Lorens potrošila je oko 15.500 dolara na porodična putovanja, a slede je senatorka iz Zapadne Australije Fatima Pejman i poslanica Zaneta Maskarenhas, a sve tri su po prvi put u Parlamentu.

Bob Kater iz Kvinslend potrošio je najviše od svih nezavisnih poslanika, uključujući više od 40.000 dolara na planirana i neplanirana putovanja. Sem toga, i njegovi troškovi za automobil su najviši, čak 28.405 dolara. Slede Stiven Džons i poslanik liberala Rik Vilson, koji su potrošili 24.967, odnosno 23.493 dolara.

Inače, Kajli Tink je potrošila najviše među nezavisnim poslanicima i to 185.264 dolara, a taj novac je mahom otišao na troškove njene kancelarije.

Među vladinim bekbenčerima najveći trošak je napravio je Piter Kalil, u iznosu od 202.470 dolara, što je više nego što je potrošilo nekoliko ministara. Polovina tih troškova je otišla na kancelarijski materijal, troškove štampanja, kurirske usluge i usluge pretplate.

Četrnaest poslanika potraživalo je više od 100.000 dolara za potrebe kancelarija, što je uključivalo nameštaj, obezbeđenje, račune, popravke i slične troškove.

Bivši premijeri Toni Abot i Džon Hauard, takođe, su potrošili više od 100.000 dolara na kancelarije.

Milioni za VIP letove

Mesecima se vodi prava bitka za objavljivanje podataka ko je koristio avione specijalne namene i koliko je to koštalo poreske obveznike. S objavljivanjem troškova političara vojska je, takođe, objavila revidiranu evidenciju o troškovima letova RAAF-a za „specijalne namene“.

Premijer Albaneze je u prvoj godini potrošio blizu četiri miliona dolara na VIP letove. Na međunarodnim letovima proveo je 346,4 sata, a na domaćim 374,7 sati. Zamenik premijera i ministar odbrane Ričard Marls potrošio je 2,4 miliona dolara na letove.

Ko košta više, Albaneze ili Morison?

Od jula do septembra prošle godine, premijer Albaneze je potrošio oko 147.760 dolara više nego njegov liberalni prethodnik Skot Morison tokom istog finansijskog perioda 2021. S druge strane, Albaneze je potrošio ukupno 82.729 dolara na međunarodna putovanja tokom prošlogodišnjeg trećeg finansijskog kvartala, što je oko 2.700 dolara manje od Morisona u drugoj godini kovida.

Morison je potrošio ukupno 113.457 dolara na troškove administracije u 2021, što je oko 83.000 dolara više nego Albaneze 2022. (30.430 dolara na kancelariju).

Dve nedelje u Evropi 95.000 dolara

Putni troškovi porodice premijera Albanezea iznosili su više od 2.600 dolara, dok je 512.000 dolara otišlo za putovanje 61 člana premijerovog osoblja. Putni troškovi premijera uključivali su 95.000 dolara za dvonedeljni put u Španiju, Francusku i Ukrajinu tokom samita NATO-a u julu 2022. i 6.500 dolara za dvodnevno putovanje na Fidži.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here