EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je danas da su stvoreni uslovi za formiranje nove Vlade Crne Gore i istakao da je sada jasno da DPS Mila Đukanovića koči evropski put Crne Gore, nakon što su odbili da glasaju za izbor sudija Ustavnog suda.

– Venecijanska komisija je bila jasna, Evropska komisija je bila jasna, i gospođa (Ana) Pisonero sinoć i molio bih sve da ne manipulišu time što se stalno pominju izmene Zakona o predsedniku, a ne pominju sudija Ustavnog suda. Ta sednica je bila prva, nije izglasano, jer DPS i druge partije nisu htele da glasaju. Ako je neko stopirao evropski put, to su oni – rekao je Abazović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Severne Makedonije Bujarom Osmanijem u Vili Gorica.

Rekao je i da nema više detalja o otkazivanju sednice Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u Briselu, ali da EP ima uvažavanje prema crnogorskom parlamentu.

– Dijalog između parlamentaraca služi ne samo da se dele dobre vesti nego i kad postoje izazovi da se o tome razgovara, pa možda iz toga proizađe neka dobra i mudra odluka. Ne mislim da je Vladimir Bilčik odlučio da ovo suspenduje… Verujem da to nije vid kazne nego vid političke procene, očekujem da se odbori sastanu u novom terminu – kazao je Abazović.

Istakao je da sve što pomaže da se tenzije u regionu umanje, je nešto što ide u prilog Crnoj Gori. Sve što pomaže da se tenzije u regionu umanje, kao i da od viška regionalne saradnje ne boli glava.

Na pitanje da li će njegova vlada uvesti Crnu Goru u Otvoreni Balkan, Abazović kaže da ova inicijativa nema osnivački akt i da Crna Gora treba da prihvati neki specijalni ugovor.

– Nije to NATO, niti EU. To je izraz dobre volje, to je skup bilateralnih dogovora oko green line-a na granicama, oko priznavanja diploma. Vrlo sam afirmativan prema ideji, mislim da je korisna Crnoj Gori – rekao je Abazović.

Istakao je da misli da u Open Balkanu treba da bude i Crna Gora i BiH i Kosovo, preneli su podgorički mediji.

Osmani je rekao da se uprkos progresu u poslednjim decenijama, region suočava sa novim izazovima, kao što su odjeci ekonomske krize, postpandemijski period i posledice, kako je rekao, ruske agresije na Ukrajinu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here