EPA/Georgi Licovski
Zoran Zaev

Makedonska fudbalska federacija, ili FFM kako piše na dresovima tog tima, moraće da promeni ime, uprkos činjenici da je Uefa odbacila grčku žalbu, javljaju makedonski mediji.

Nedelju dana pošto je počela zbrka oko natpisa na makedonskom grbu, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da FFM “mora da poštuje ustav i zakone i promeni ime”.

– FFM mora da promeni ime u skladu sa Prespanskim sporazumom – rekao je Zaev televiziji Telma, navodeći da je makedonski fudbalski savez “primio novac za mlade reprezentacije”, te samim tim, mora da promeni i ime.

– Napravio sam grešku kada sam rekao da je skraćenica FFM u skladu sa Prespanskim dogovorom – rekao je Zaev.

Uefa je u utorak odbacila žalbu grčkog ministra sporta Lefterisa Avgenakisa zbog grba makedonske fudbalske reprezentacije, navodeći da su i grb i skraćenica “MKD” u skladu sa Prespanskim dogovorom.

Grčka je u subotu uputila žalbu Uefi, tvrdeći da je izgled dresa i pre svega grb u suprotnosti sa Prespanskim dogovorom, kojim je okončan skoro tri decenije dug spor Atine i Skoplja oko imena Makedonije. Od tog trenutka, država se zove Severna Makedonija.

1 COMMENT

  1. Makedonci su mi dragi i u lepom sećanju još od 1989,ali šta uradiše od države za ništa nikako mi nije jasno. Menjaju im zastavu, grb, ime, skupštinu, još samo su ostale granice i lični opis, mada i to će promeniti zarad ulaska u EU nekada. Prespanski sporazum potpisale obećali im kule i gradove ali na 1000km od njih. Nema sreće za pečalbare.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here