Pixabay.com

Reforma zdravstvenog Mediker sistema bila je udarna tema razgovora na jučerašnjoj sednici Nacionalnog kabineta.

Savezni premijer Entoni Albaneze i premijeri australijskih država i teritorija zajednički su razmatrali izveštaj Radne grupe za jačanje državnog zdravstvenog osiguranja, s ciljem da se poboljša sistem primarne zdravstvene zaštite koji finansira Savezna vlada.

Zatražena su i povećanja iznosa popusta i sufinansiranja troškova koje omogućava sistem Medikera.

Takođe, razgovaralo se i o smanjenju pritiska na bolnice koje finansiraju države, a premijeri su se listom izjasnili za ponovno uspostavljanje finansiranja bolnica po principu “pola-pola“ sa Saveznom vladom.

Međutim, savezni ministar zdravlja, Mark Batler je skoro isključio mogućnost promena u sufinansiranju Medikera.

On je s druge strane najavio velike promene u primarnoj zaštiti, koje će uključivati finansiranje za podsticanje “mešovitih“ usluga, kao što su medicinski centri koji nude pristup medicinskim sestrama, fizioterapeutima i drugim zdravstvenim radnicima, umesto samo lekarima opšte prakse.

Premijer NSW Dominik Perote se založio za mogućnost da farmaceuti umesto lekara prepisuju određene lekove, kao što su antibiotici za infekcije urinarnog trakta, lečenje kožnih oboljenja i infekcija, kao i tablete za kontrolu rađanja, kako bi se “okončao lekarski monopol na izdavanje recepata“.

Premijer Južne Australije Piter Malinauskas je pohvalio vladu Entonija Albanezea što je priznala postojanje problema u  primarnoj zdravstvenoj zaštite.

On je ujedno rekao da države doprinose finansiranju zdravstvenog sistema neodrživim tempom i da je neophodna značajna akcija za promenu primarne zdravstvene zaštite.

Tasmanijski premijer Džeremi Roklif je rekao da se nada da će se radna grupa za jačanje Medikera pozabaviti „pitanjem održivosti sa kojim se suočavaju mnoge prakse zbog niske vrednosti Mediker popusta“.

– Znamo da je pristup pravovremenoj, pristupačnoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti od ključnog značaja. Međutim, uprkos naporima lekara, vidimo opadajuće stope lekara koji se naplaćuju iz medikera, a građani Tasmanije imaju poteškoće da zakažu preglede kod lekara opšte prakse – istakao je premijer Roklif, i dodao da iako je primarna zdravstvena zaštita odgovornost savezne vlade, vlada Tasmanije sve više ulazi i ulaže u primarnu zaštitu kako bi poboljšala pristup zdravstvu širom države.

Premijer Viktorije Danijel Endruz je nedavno u svojim predizbornim obećanjima imao i 12-mesečni pilot projekt, koji treba da startuje sredinom 2023, za proširenje uloge farmaceuta u zajednici kako bi oni lečili lakša zdravstvena stanja.

Endrjuz je rekao da bi Mediker trebalo da bude brz, besplatan i lokalni.

– Uprkos tome što je primarna zaštita u nadležnosti Komonvelta, vlada Viktorije je ušla u naše prioritetne centre za primarnu negu, a to su besplatne klinike u kojima su plaćeni lekari opšte prakse, koji primaju stotine pacijenata svake nedelje, smanjujući pritisak na zauzeta odeljenja za hitne slučajeve i omogućavajući pacijentima pristup nezi koja im je potrebna pre nego što postanu akutni – istakao je Endrjuz.

Od okončanja privremene podele finansiranja bolnica 50:50 dogovorenog tokom prve dve godine pandemije kovida, Savezna vlada nije želela da ponovo razmotri nacionalni sporazum o reformi zdravstva, koji traje do 2025.

Ministar Batler je čak dodatno umanjio mogućnost da se primarna zaštita finansira izvan fonda koji je laburistička vlada odredila za jačanje Medikera, a koji iznosi 750 miliona dolara.

– Ulaganje više novca u postojeće strukture neće pružiti negu koja je potrebna modernoj Australiji – istakao je Batler.

Veće plate i više inostranih lekara

Plate zaposlenih u zdravstvu, a naročito u okviru primarne nege, trebalo bi da budu što pre povećane, smatra premijer Viktorije Danijel Endrjuz.

– Hitno moramo da lekare opšte prakse platimo više, da povećamo broj mesta na univerzitetima kako bismo imali više lekara u budućnosti, i da brže privučemo lekare opšte prakse iz inostranstva u Australiju. Na taj način možemo da razbijemo barijeru između primarne zdravstvene zaštite i našeg bolničkog sistema – rekao je Endrjuz.

Otvara se 50 klinika za hitnu negu

Ministar Batler je rekao da će vlada uspostaviti 50 klinika za hitnu negu i da će radna grupa identifikovati “najbolje načine za povećanje pristupačnosti, poboljšanje pristupa i pružanje bolje podrške pacijentima sa tekućim i hroničnim bolestima“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here