Youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal
Borka Pavićević

Centar za kulturnu dekontaminaciju objavio je da je dramaturg i direktorka centra preminula rano jutros u Beogradu

Danas, 30. juna, u 00:33 časova, u Beogradu je preminula Borka Pavićević, dramaturg i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Rođena je 1947. godine u Kotoru, Crna Gora, Jugoslavija.

Diplomirala je dramaturgiju 1971. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gde je i magistrirala 1976. godine sa tezom „Neorealistička drama u Srbiji između dva rata“.

U Ateljeu 212, u dramaturškom odeljenju, radila je 10 godina (1970-1981.), i u BITEF-u 20 godina. Dramaturg u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978-1991).

Osnivač teatra Nova osećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981). Učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991.).

Umetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta, smenjena zbog političkog i javnog delovanja (1993).

Učesnica je Civilnog pokreta otpora (1991). Članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca, od osnivanja.

Osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (od 1994. godine).

Pisac kolumni u časopisu Susret, zatim nedeljniku Vreme, od njegovog osnivanja, i u dnevnom listu Danas.

Objavila je tri zbirke eseja: „Na eks – Postdejtonska moda“ (Novi Pazar, 1998), „Moda“ (Beograd, 1994) i „Glava u torbi“ (Beograd, 2017) – kao i tekstove u mnogobrojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedeljnim novinama.

Od 1991. godine učestvovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima, u saradnji sa jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu.

Dobitnik nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade „Ruts“ Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje fond „Maja Maršićević Tasić“ 2005. godine, i nosilac je Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.

Datum i vreme kremacije i komemoracije u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće naknadno objavljeno.

1 KOMENTAR

  1. Od SVIH NVO aktivista i lobista tokom 90ih,

    ..(koje prezirem iz dna duse zbog svega sto su ucnili srpskom Nacionalnom interesu, pre svega svojim auto-sovinizmom (cega ni u jednoj drugoj YU Republici nije bilo do kraja gradjaskoih ratova) i extremnim stavom da su Srbi i Srbija krivi za sve, sto je dovelo do gubitka medijskog rata pocetkom 90ih, a kasnije posledicno i svih ostalih gubitaka),..

    Borku Pavicevic sam NAJ VISE cenio.
    Saucesce njenoj porodici.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime