youtube/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal
Darinka Matić Marović

U Beogradu je u 83. godini preminula Darinka Matić Marović.

Darinka Matić Marović bila je srpska dirigentkinja, nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti.

Darinka Matić Marović rođena je 6. februara 1937. u Herceg Novom.

U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir. U Beogradu je diplomirala Muzičku akademiju – nastavnički odsek s glavnim predmetom klavir, potom i odsek dirigovanja.

U međuvremenu bila je i profesor u baletskoj školi “Luj Davičo”, pa joj je život tekao između čočeka i baleta. Iz baletske škole prešla je u muzičku školu “Stanković”, gde je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku.

Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspehe i nagrade sa “Stankovićem”.

Ona je prva žena dirigent (akademski horovi “Collegium musicum, od 1971. i”Obilić” od 1981. godine), prva žena dekan na Fakultetu muzičke umetnosti (od 1983. do 1989) i prva žena rektor Univerziteta umetnosti (četiri mandata)…

Za 40 godina postojanja “Collegium musicuma” ona i njene devojke gostovale su u “Karnegi holu”, “Orkestar holu”, u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here