youtube/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal
Darinka Matić Marović

U Beogradu je u 83. godini preminula Darinka Matić Marović.

Darinka Matić Marović bila je srpska dirigentkinja, nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti.

Darinka Matić Marović rođena je 6. februara 1937. u Herceg Novom.

U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir. U Beogradu je diplomirala Muzičku akademiju – nastavnički odsek s glavnim predmetom klavir, potom i odsek dirigovanja.

U međuvremenu bila je i profesor u baletskoj školi „Luj Davičo“, pa joj je život tekao između čočeka i baleta. Iz baletske škole prešla je u muzičku školu „Stanković“, gde je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku.

Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspehe i nagrade sa „Stankovićem“.

Ona je prva žena dirigent (akademski horovi „Collegium musicum, od 1971. i“Obilić“ od 1981. godine), prva žena dekan na Fakultetu muzičke umetnosti (od 1983. do 1989) i prva žena rektor Univerziteta umetnosti (četiri mandata)…

Za 40 godina postojanja „Collegium musicuma“ ona i njene devojke gostovale su u „Karnegi holu“, „Orkestar holu“, u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime